a
 

FOTO: Praznik folklora – Festival “Bosilegradsko krajište peva i igra“

U Bosilegradu je u petak, 27. jula počeo 10. Međunarodni folklorni festival “Bosilegradsko krajište peva i igra”.

Nakon tradicionalnog defilea centralnim gradskim ulicama i specijalno osmišljenom koreografijom mnogobrojnih učesnika, na otvorenoj sceni u školskom dvorištu festival je zvanično otvorio predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev.

Na prvoj festivalskoj večeri pored domaćina – folklornih ansambla Centra za kulturu i Sportskog društva “Mladost”, kao i dečijeg hora “Biosilegradski slavuj”, ljubiteljima folklora predstavili su se ansambli „Tundža“ iz Jambola (Bugarska), „Ljupčo Santov“ iz Orizara (Makedonija), kulturno-umetnička društva „Lemind“ iz Leskovca i „Sevdah“ iz Vranja.

Drugo festivalsko veče bilo je u znaku ansambla „Tundža“ iz bugarskog grada Jambol, makedonskog KUD-a „Karpoš“ iz Krive Palanke, ansambla “Učitelite“ iz prestonice Bugarske, kulturno-umetničkih društava „Pervaz“ iz Trgovišta, „Biser“ iz Draževca, „Ljupčo Santov“ iz Orizara (Makedonija) i „Loza 1870“ iz Boboševa (Bugarska).

Za najbolji par u nadigravanju narodnog kola izabran je par iz folklornog sastava „Učitelite“ iz Sofije, za mis i mistera večeri proglašen je par iz ansambla „Biser“ iz Draževca, a titulu najlepše nošnje ponela je predstavnica KUD-a „Pervaz“ iz Trgovišta. 

Sinoć, na trećoj večeri ovog svojevrsnog praznika folklorа, predstavili su se

KUD “Abrašević” iz Niša, ansambl “Dr’st’r” iz bugarskog grada Silistra, folklorni sastav “Učitelite” iz Sofije, “Biser” iz Draževca i “Slavuj” iz Novog Badovca (Kosovo i Metohija).

Par iz KUD-a “Abrašević” pobedio je u nadigravanju, titulu mis i mistera večeri podelili su parovi iz Silistre i Novog Badovca, dok su najlepše nošnje imale učesnice folklornih sastava iz Sofije i Draževca.

Festival “Bosilegradsko krajište peva i igra“ traje do 3. avgusta, a organizatori ove tradicionalne manifestacije su Opština Bosilegrad i Centar za kulturu.

U fotogaleriji pogledajte detalje sa dosadašnjih festivalskih večeri.

P. Videnov (izvor i foto: fejsbuk stranica Opštine Bosilegrad)

 

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar