a
 

Završena prva aukcijska prodaja slika iz fonda Međunarodne likovne kolonije “Poganovski manastir”

U Galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu juče je završena aukcijska izložba slika, na kojoj je ljubiteljima likovne umetnosti bilo ponuđeno 25 umetničkih dela – ulja na platnu, nastalih u okviru Međunarodne likovne kolonije “Poganovski manastir”.

Početna cena pojedinačnih dela bila je 12 000 dinara bez PDV-a, ali su, i pored solidnog interesovanja, iz bogatog fonda ovom prilikom kupljene svega dve slike. Po završetku izložbe vlasnike su pronašle “Monahinja”, ulje na platnu niškog slikara Stojka Stojkovića iz 2000. godine, prodata po ceni od 15 600 dinara, kao i rad “Fosil” akademskog slikara Svetlina Balezdrova iz Sofije, nastao 2016. godine, koji je kupljen za 14 400 dinara, kaže za FAR upravnik Galerije Zoran Andonov.

“Interesovanje bilo solidno, ali smo očekivali prodaju većeg broja slika”, kaže Andonov, i dodaje da su se, mada je bilo i interesenata iz Dimitrovgrada, za izložena dela nešto više interesovali ljudi sa strane.

Ukupan ostvareni prihod od 30 000 dinara biće uložen u organizaciju iduće likovne kolonije, koja je planirana za sredinu septembra, a krajem tekuće ili početkom naredne godine biće organizovana još jedna aukcijska izložba, najavljuje upravnik Galerije. Kako je planirano da se na prodaju ponudi 50 dela iz fonda likovne kolonije “Poganovski manastir”, na idućoj izložbi biće predstavljeno još 25 slika nastalih na prethodnim izdanjima kolonije.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Bez komentara

Ostavi komentar