Završena prva aukcijska prodaja slika iz fonda Međunarodne likovne kolonije “Poganovski manastir”

U Galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu juče je završena aukcijska izložba slika, na kojoj je ljubiteljima likovne umetnosti bilo ponuđeno 25 umetničkih dela – ulja na platnu, nastalih u okviru Međunarodne likovne kolonije “Poganovski manastir”.

Početna cena pojedinačnih dela bila je 12 000 dinara bez PDV-a, ali su, i pored solidnog interesovanja, iz bogatog fonda ovom prilikom kupljene svega dve slike. Po završetku izložbe vlasnike su pronašle “Monahinja”, ulje na platnu niškog slikara Stojka Stojkovića iz 2000. godine, prodata po ceni od 15 600 dinara, kao i rad “Fosil” akademskog slikara Svetlina Balezdrova iz Sofije, nastao 2016. godine, koji je kupljen za 14 400 dinara, kaže za FAR upravnik Galerije Zoran Andonov.

“Interesovanje bilo solidno, ali smo očekivali prodaju većeg broja slika”, kaže Andonov, i dodaje da su se, mada je bilo i interesenata iz Dimitrovgrada, za izložena dela nešto više interesovali ljudi sa strane.

Ukupan ostvareni prihod od 30 000 dinara biće uložen u organizaciju iduće likovne kolonije, koja je planirana za sredinu septembra, a krajem tekuće ili početkom naredne godine biće organizovana još jedna aukcijska izložba, najavljuje upravnik Galerije. Kako je planirano da se na prodaju ponudi 50 dela iz fonda likovne kolonije “Poganovski manastir”, na idućoj izložbi biće predstavljeno još 25 slika nastalih na prethodnim izdanjima kolonije.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar