Statua Šabana Bajramovića jedan od prvih eksponata Nišville jazz muzeja

Gipsana statua Šabana Bajramovića na konjskoj zaprezi i uz izvođenje njegovog hita “Đelem, đelem” u svečanoj povorci, ispraćena je na “rezervni” počinak u Nišville jazz muzej u niškoj Tvrđavi (zgrada Hamama). Radi se replici bronzanog spomenika koji je Nišville 2010. godine poklonio Gradu Nišu i koji se nalazi na nišavskom keju.

Ovo je i jedan od prvih eksponata muzejske postavke prvog jazz muzeja u Evropi, koji će svečano biti otvoren u petak, 3. avgusta, u 21:00 časova.

Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da je ovo predotvaranje napravljeno samo za specijalnog posetioca.

“Šaban je puno voleo konje i naša ideja je bila da ga ispratimo na ovaj rezervni počinak, isto tako večan i besmrtan kao onaj na keju, u pratnji njegova tri ljubimca. Svi posetioci muzeja će već od 3. avgusta moći da čuju originalnu kompoziciju Šabana Bajramovića sa jukeboxa i da se fotografišu pored spomenika. U muzeju imamo dva kralja soula, američkog kralja Solomona Barka i našeg kralja soula i bluza Šabana Bajramovića”, kaže Blagojević.

Autor statuete, vajar Vlada Ašanin, kaže da su mu i ovog puta, kao i pre 8 godina, pomešana osećanja.

“I ovoga puta rad na ovom delu mi je bio veliki izazov. Postojeći kalup je bio pripremljen za livenje u bronzi, i morao je da se preradi za livenje u gipsu. Sada je spomenik težak oko 150 kg, a visok 2 metra. Ovim će Šaban biti obezbeđen od napada vandala i od daljeg uništavanja”, kaže Ašanin.

Otvaranje muzeja je u petak, 3. avgusta, od 21:00 časova, ulaz će biti besplatan, a posetioci će biti u prilici da u glasačku kutiju ostave novčani prilog i time finansijski pomognu prvi jazz muzej na ovim prostorima.

Izvor: Nišville Jazz Festival

Foto: Saša Đorđević

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar