a
 

Od izložbe fotografija, preko pozorišta do otvaranja džez muzeja: Počeo program ovogodišnjeg Nišvil džez festivala

Nišville Jazz Festival je međunаrodni džez festivаl koji se tokom аvgustа održаvа u Nišu, nа platou niške Tvrđаve.

Internаcionаlni Nišvil džez festivаl – nаjposećeniji džez festivаl jugoistočne Evrope, već godinаmа dosledno brаni evropske vrednosti multikulturаlnosti i strpljivo neguje muzički ukus pojedinаcа. Potvrdа togа je i veliki tekst “Nišvil – evropsko lice Srbije” (“Nišville – The European Face of Serbia”), objаvljen u glаsilu Evropske unije, mаgаzinu “New Europe”. koji izlаzi u Briselu.

Prvi događaj ovogodišnjeg Nišvila desio se pre zvanicnog otvaranja, u 19:00 časova u Oficirskom domu, gde je otvorena izložba “Apres” autora Nemanje Maraša. Izložbu čine fotografije – portreti umetnika koji su nastupali na Nišvilu prethodnih godina.

Od 20:00 časova nastupio je Omma Studio sa Krita, Grčka, predstavom „Orfej i Euridika”. Ova predstava je igrana na ulazu u Tvrđavu kod turskog amama, sadašnjeg muzeja džeza.

U 21:00 časova na amfiteatru na keju pored Nišave kod Oficirskog doma nastupili su The Modern Dance Company/Cairo Opera House, Egipat.

Potom je u 22:30 časova za posetioce otvoren džez muzej – dugo najavljivani muzej koji je primio Šabana Bajramovića na “rezervni” večni počinak. Naime, pre dva dana ovde je uneta gipsana kopija spomenika Šabana Bajramovića – replika bronzanog spomenika koji se nalazi na obodu amfiteatra na keju pored Nišave uz Oficirski dom, a koji je Nišvil 2010. godine poklonio Gradu Nišu. Ovo je i jedan od prvih eksponata muzejske postavke jedinog džez muzeja u Srbiji. Autor statuete, vajar Vlada Ašanin, kaže da su mu i ovog puta, kao i pre 8 godina, pomešana osećanja.

Nakon obilaska muzeja koji svakako treba posetitit dolaskom u Niš, nastupili su muzičari Art Spot Productions-a, New Orleans, USA, muzikom Lujzijane.

Ž. Kostić

Foto: Živorad Žiža Kostić

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar