a
 

Nišville 2018: “Prijatelji Šabanu” i pres-konferencija povodom desetogodišnjice smrti Šabana Bajramovića

8. juna ove godine navršilo se 10 godina od smrti “kralja romske muzike” Šabana Bajramovića. Tim povodom u okviru ovogodišnjeg Nišville džez festivala u Nišu je juče održana pres-konferencija i prvo veče programa “Prijatelji Šabanu”, koji će na River stage-u (Amfiteatar na keju) biti nastavljen i večeras.

Prisutnima na pres-konferenciji obratio se i urednik Kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije i bivši ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Nebojša Bradić.

“Šaban Bajramović je pre deset godina bio legenda, a Nišville je bio na putu da postane brend. Mislim da je Šaban Bajramović i dalje legenda – a da je Nišvil postao brend”, kazao je između ostalog Bradić.

Nišville, prema njegovim rečima, zrači kulturom i umetnošću:

“Sigurno je jedna zvezda u takvoj perspektivi zvezda koja sija imenom Šabana Bajramovica. Ivan Blagojević sa svojim timom godinama tu zvezdu drži sjajnom, a ovaj festival znači puno”, rekao je Bradić i istakao značaj činjenice da Nišville širi svoj rad i na druge oblasti, kao što su pozorište, film, likovna umetnost i druge aktivnosti koje se održavaju u okviru festivala.

Prve večeri programa “Prijatelji Šabanu” predstavili su se Vladan Vučković Paja & Spiritus Movens, rumunski viruoz na harmonici Emi Dragoi i Nino Ademović sa svojim orkestrom.

Šaban Bajramović (1936 – 2008) bio je pevač romske i srpske muzike, poznat kao “kralj romske muzike”. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao više od 700 pesama. Njegovi obožavaoci ga opisuju kao izvanrednog pevača vrhunskog kvaliteta i „pevača iz srca i duše“. Njegova izvedba pesme „Đelem, Đelem“ izabrana je za himnu svih Roma sveta.

Ž. Kostić

Foto: Živorad Žiža Kostić

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar