a

Očekuju se dobri prinosi kukuruza, koji je ove godine u Srbiji zasejan na 900.000 hektara. Agrostručnjaci procenjuju da će proizvodnja dostići 8.000.000 tona, dok su godišnje potrebe 5.000.000 tona kukuruza, prenosi portal RTS-a.

Ono što bi sada bilo dobro, da narednih dana nastupi sušni period bez kiše, što bi omogućilo sazrevanje i otpuštanje vlage iz zrna, kaže agronom Zorica Rajačić za RTS.

Relativno visoke količine padavina i dovoljan broj sunčanih dana uticali su da ovaj usev poput drugih prolećnih kultura dočekuje predstojeću berbu u odličnoj kondiciji Prema proceni agronoma kod kukuruza se očekuje vanredno dobar rod od oko 10 tona po hektaru. Ovog leta ubrzan je bio i razvoj suncokreta, a prvi prinosi pokazuju odličan kvalitet zrna i rod.

 P. Videnov (izvor: RTS)

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar