Sejdinović: Izlazak iz dijaloga o medijima ako vlast nije iskrena

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je da će NDNV izaći iz dijaloga o medijskoj strategiji kao i iz Radne grupe za izradu medijske strategije ukoliko se pokaže da vlast nema političku volju za pravim promenama, jer “ne žele da učestvuju u pozorišnoj predstavi za strance”.

On je za list “Danas” naveo da aktuelnoj vlasti prilično smetaju negativne ocene koje od Brisela i drugih dobijaju u oblasti vladavine prava i medijskih sloboda.

“Možda su zbog toga pod pritiskom da nešto i urade, ne treba zaboraviti da se neke stvari, pogotovo u politici, rade pod pritiskom a ne zato što neko nešto voli i želi”, kazao je Sejdinović.

“Dovoljno već imamo iskustva da znamo da političarima ne treba verovati na reč, pogotovo onima koji nisu naklonjeni medijskim slobodama ili koji taj koncept možda čak i ne razumeju”, rekao je predsednik NDNV odgovarajući na pitanje da li se oseća prevarenim zbog tvrdnji premijerke Ane Brnabić da apsolutno postoji politička volja da se poboljša situacija na medijskoj sceni dok se, istovremeno, vrše politički motivisani pritisci na portal Južne vesti.

Istakao je i da zadatak medijskih udruženja nije da budu pasivna, “da se zavuku u svoje rovove i medjusobno teše” već da iskoriste sve mogućnosti da nešto pokušaju da urade”.

Podsetio je i da su do sada održana tri sastanka s premijerkom Brnabić i dva sa Koordinacionim telom za saradnju s medijima i dodao da situacija ne samo da nije promenjena na bolje nego se stvaraju novi problemi koji “ukazuju da je vlast neverovatno inventivna kada treba kažnjavati neposlušne medije i novinare i neverovatno neefikasna kada napadnute medije i novinare treba zaštititi”.

Kako je napomenuo, ovo medijsko udruženje prati slučaj Južnih vesti, portala koji ima problema u radu zbog poreske kontrole, a zatražilo je i da direktor Poreske uprave u Nišu podnese ostavku “jer je očigledno da su poreski inspektori sa jasnom namerom kršili zakone”.

  Izvor: Beta

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar