AOM: Političari glavni krivci za ugrožavanje bezbednosti novinara

Asocijacija onlajn medija ukazuje da je prekjučerašnji besramni napad Milorada Dodika, predsednika RS, na urednika CINS-a Dina Jahića – samo još jedan dokaz da su političari i u Srbiji i u regionu glavni krivci za ugrožavanje bezbednosti novinara, a Dodik je nažalost samo jedan u nizu političara koji prozivaju, vređaju, diskriminišu i satanizuju “neposlušne” medije i novinare, ne libeći se da tom prilikom iznose i potpune neistine.

U Srbiji, ali i u regionu, postoji veoma opasan trend da predstavnici vlasti novinare koji obavljaju svoj posao u skladu sa etičkim i profesionalnim normama, a ne u skladu sa zahtevima imalaca moći – javno proglašavaju za državne neprijatelje i strane agente, čime se – sa jasnom namerom – otvara „sezona lova“ na njih.

AOM smatra da predstavnici izvršne vlasti ne samo da crtaju mete na čelu novinara nego snose i najveću krivicu zbog potpune neefikasnosti policije, tužilaštva i sudstva u zaštiti novinarske bezbednosti.

Iako je država Srbija pred međunarodnim institucijama u više navrata iskazivala nameru da dužnu pažnju posveti zaštiti novinara, iako novinari u Krivičnom zakoniku Srbije imaju posebnu zaštitu – u praksi skoro niti jedan slučaj napada ili pretnji novinara nije sankcionisan ili rasvetljen do kraja.

AOM podseća da su njene članice, odnosno novinari Krika, Južnih vesti, Autonomije, Jugpressa, CINS-a i drugi proteklih godina bili izloženi veoma ozbiljnim pretnjama, ali i drugim oblicima ugrožavanja bezbednosti, ali da do sada nijedan od ovih slučajeva nije imao valjan sudski epilog.

 Asocijacija onlajn medija

Niš, 22. avgust 2018.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar