Urednici Jug pressa prećeno „surovim progonom“, u tužilaštvu je pitali zašto sama ne pozove broj sa kog je SMS stigao

Ni četiri meseca pošto je dobila preteću poruku u kojoj se navodi da „eksponente ovakvih stavova treba surovo progoniti, ne samo verbalno, ako ne institucionalno, onda vaninstitucionalno“, nema nikakvih pomaka u istrazi ovog slučaja. Naprotiv, Ljiljana Stojanović kaže da joj ni policija ni tužilac nisu tražili listing telefonskih razgovora, već su je pitali zašto ona sama nije pozvala broj sa kog joj je prećeno.

Ljiljana Stojanović, glavna urednica regionalne informativne agencije Jug press, pre četiri i po meseca, 4. aprila, tokom okruglog stola „Dijalog o Kosovu i jugu Srbije“, koji se održavao u Američkom kutku u Gradskoj biblioteci u Vranju, dobila je preteći SMS u kojem se kaže da se tribina događa u „instituciji okupacije“, uz podršku „okupatorske Fondacije za otvoreno društvo“.

U poruci se dodaje:

„Ne može biti demokratskog dijaloga po pitanju nezavisnosti tzv. Kosova, eksponente ovakvih stavova treba surovo progoniti, ne samo verbalno, ako ne institucionalno, onda vaninstitucionalno.“

Ljiljana Stojanović je ovu pretnju, koja je stigla sa njoj nepoznatog broja telefona, prijavila policiji u Leskovcu, u kom živi, a obavestila je i policiju u Vranju.

Za Cenzolovku kaže da su u policiji, pred njom, pozvali dežurnu tužiteljku, koja je rekla da je u poruci sadržan privatni stav i da ta poruka ne predstavlja pretnju.

Tek posle intervencije „kontakt tačke“ u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara ispred Asocijacije onlajn medija (koja radi na osnovu sporazuma koji su potpisala novinarska udruženja, MUP i tužilaštvo) kod Apelacionog javnog tužilaštva u Nišu, Stojanovićeva je pozvana da u Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu da izjavu.

I pored obećanja predstavnika države u Radnoj grupi za bezbednost novinara da će u slučajevima pretnji reagovati hitno – ona je izjavu dala tek dva meseca pošto joj je stigla preteća poruka.

„Policija ni u jednom trenutku nije tražila listing mobilnog telefona, što je način da se preko operatera utvrdi ko je vlasnik telefona… Naprotiv, tražili su nešto drugo: pitali su me zašto ja nisam pozvala broj telefona sa kog je poslata poruka i zašto sama to nisam istražila… Koliko znam, policija bi trebalo da radi upravo suprotno – da savetuje onima kojima se preti da se istragom ne bave pošto to po njih može biti opasno“ – kaže Ljiljana Stojanović za Cenzolovku.

Ona se pita da li novinar uopšte može normalno da radi dok toliko dugo čeka da se istraži ko mu je pretio. Kaže da se oseća nesigurno:

„Ja se bavim intenzivno i Kosovom i jugom Srbije i zabrinuta sam za svoju bezbednost kad odem na teren. Koliko vidim, policija reaguje samo kada neko prebije novinara, a ni tada se često to ne istraži do kraja, kao u slučaju napada na novinare i građane na inauguraciji predsednika.“

Izjavu je dala 7. juna i od tada je niko nije obavestio šta je sa istragom o tom slučaju.

Jugpress je, inače, regionalna informativna agencija nevladine organizacije Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, koja pokriva jug Srbije, sa posebnim akcentom na Bujanovac, Preševo i Medveđu, a često obrađje i teme sa Kosova.

 Izvor: cenzolovka.rs

Foto: Flickr, polaristest

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar