a
 

Upućen dopis Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu za zaštitu lokaliteta i crkve Presveta Bogorodica u staroplaninskom selu Kamenica

Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu zvanično je upućen dopis kojim se predlaže zaštita lokaliteta i crkve Presveta Bogorodica u dimitrovgradskom selu Kamenica na Staroj planini. 

Inicijativu da se srednjevekovno Crkvište Presvete Bogorodice hitno stavi u status prethodne zaštite potpitali su predsednik Mesnih zajednica Izatovci, Kamenica i Braćevci, udruženja „Jerma-Erma“, „Emblema“, „Forum za održivi razvoj“, „Biobalkan“ i „Zelena alternativa“ iz Dimitrovgrada. U dopisu stoji da se kulturno dobro Crkvište Presvete Bogorodice i neposredno okruženje,  za koje se na osnovu spomeničkih karakteristika pretpostavlja da mogu biti utvrđeni za kulturno dobro, što pre stavi u status prethodne zaštite. U inicijativi je takođe navedeno da je prostor u neposrednoj blizini crkve, kao i samo crkvište izloženo skrnavljenju i neovlašćenom iskopavanju.

“U neposrednoj blizini crkve nalazila su se grobna mesta za koje se pretpostavlja da su iz ranijeg  perioda, kao i ostaci objekata starog sela koje je izmešteno u XIX veku. Meštani sela Kamenica su voljni da uz stručnu podršku Zavoda krenu sa procesom rekonstrukcije ovog objekta koji je u fazi urušavanja (vidljiva su dva sloja fresaka u apscidi, krov se obrušio), a arheolozi Zavoda su već upoznati sa stanjem  crkve. Napominjemo da je Zavod već izdavao mere tehničke zaštite za Crkvu. Molimo Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš da nas obavesti o mogućnostima Zavoda u vezi gore navedene inicijative meštana, mesnih zajednica Visoka i lokalnih udruženja građana” – piše, između ostalog, u inicijativi da se srednjovekovno Crkvište Presvete Bogorodice kod sela Kamenica hitno stavi u status prethodne zaštite.

P. Videnov

Foto: Sergej Ivanov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar