a
 

Reporteri FAR-a na ceremoniji dodele nagrada 53. Filmskih susreta u Nišu: NAISA za Miloša Bikovića

Svečanom ceremonijom i dodelom nagrada sinoć su završeni 53. Filmski susreti u Nišu.

Nagradu za najboljeg debitanta dobio je Luka Grbić za ulogu Nenada Maraša u filmu „Južni Vetar“ režisera Miloša Avramovića.

Povelja za izuzetnu žensku ulogu na ovogodišnjim Filmskim susretima pripala je Mariji Pekić za ulogu Marije u filmu „Meso“ Saše Hajdukovića, a povelja za izuzetnu mušku ulogu Mladenu Sovilju za ulogu Danijela u filmu „Izgrednici“ Dejana Zečevića.

„Carica Teodora“ za najbolju glavnu žensku ulogu pripala Marti Bjelici za ulogu Teodore u filmu “Izgrednici“.

„Marta Bjelica je na verodostojan, neobičan, snažan i pronicljiv način izgradila lik Teodore, inteligentne mlade žene, izgubljene u sopstvenim dilemama i razdoru sistema vrednosti u kome je odrasla“  – obrazložio je odluku žirija glumac Tihomir Stanić.

Nagradu „Car Konstantin“ za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Radovan Vujović za ulogu Aleksandra u filmu „Izgrednici“. 

Kako kaže u obrazloženju članica žirija Bojana Maljević „Pažljivo biranim i svedenim glumačkim sredstvima kroz čitav film Vujović promišljeno i fantastično gradi lik Aleksandra, koji na svaki način pokušava da izgradi svoj život bolji i lepši od onoga koji mu okolina i ovo drušvo nameću“.

Gran pri NAISA za najbolju ulogu na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu pripala je Milošu Bikoviću za lik Petra Maraša u filmu „Južni vetar“. U obrazloženju predsednica žirija Ana Sofrenović je naglasila da je Biković pokazao izuzetnu zrelost i veštinu da zaigra nesvakidašnji karakter za njegov dosadašnji glumački opus, mladića sa margine društva kroz čiju sudbinu se ogleda sva beznadežnost društva u kome živi i skupa cena pogrešnih životnih izbora darovitih i sposobnih ljudi.

Nažalost, Miloš Biković nije prisustvovao dodeli priznanja pa je poslao video poruku da je počastvovan nagradom i da nije u mogućnosti  da dođe na festival zbog obaveza u Rusiji.

Nakon dodele nagrada usledio je velelepni vatromet čime je zatvoren ovaj prestižni domaći filmski festival.

Pripremio: Žiža Kostić

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar