FOTO-VIDEO: Reporteri FAR-a na protestu u Pirotu protiv izgradnje MHE – Hoću reke, neću cevovod!

U organizaciji neformalne fejsbuk grupe „Odbranimo reke Stare planine“  juče je u Pirotu održan veliki narodni skup protiv izgradnje derivacionih mini hidroelektrana, kako na području parka prirode Stara planina, tako i u celoj Srbiji. Više aktivista grupe je pred oko 3000 ljudi izrazilo svoje duboko neslaganje sa idejom da se na Staroj planini sagradi 58 derivacionih mini hidroelektrana, a u celoj Srbiji njih oko 850.

Oni su ukazali na štetnost postavljanja cevi u vodotokove koji su mahom puni zaštićenih i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, kao i na neisplativost sprovođenja projekta njihove izgradnje na malim rekama, kakva ih je većina, gde može da se proizvede izuzetno mala količina električne energije. Prema rečima aktivista grupe, ta količina električne energije ne bi bila od velike koristi građanima, a računi za struju bi bili povećani stavkom „povlašćeni proizvođači električne energije“, što se, kako kažu, direktno odnosi na investitore koji ulažu u gradnju mini hidroelektrana.

U toku protesta održan je minut ćutanja za reke na kojima su mini hidroelektrane već sagrađene, a svoj glas protiv dalje izgradnje dali su predsednik mesnih zajednica Stare planine Aleksandar Panić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu profesor Ratko Ristić, dr Predrag Simonović, profesor Biološkog fakulteta u Beogradu, direktor Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF Adria) Deni Pore, srpski trener i sportista Zoran Đorđević, kao i nekoliko aktivista sa Stare planine.

Aktivisti inicijative Odbranimo reke Stare planine su se složili oko toga da stari katastar, koji datira iz 1987. godine mora da se preispita, da se zabrani izgradnja mini hidroelektrana u zaštićenim područjima, kao i da se uklone one koje su nezakonito izgrađene. Građanima je sa govornice poručeno da je ovo narodni skup, koji nema veze sa politikom, te je stoga ovo prva narodna ekološka buna u Srbiji. Oni su obećali da će organizovati još protesta širom Srbije ako njihovi zahtevi ne budu usvojeni. Naglašeno je da se inicijativa Odbranimo reke Stare planine bori za očuvanje prirode, Stare planine i Srbije, i za to da se izgradnja objekata u zaštićenim područjima, koja bi donela bilo kakav kapital, podredi očuvanju prirode i zaštićenog biljnog i životinjskog sveta.

Kod svakog pominjanja investitora, gradske vlasti i državnog aparata, iz publike se čulo „Hoću reke, neću cevovod“, „Ne damo reke“, „Hoću vodu na slobodu“…

Protest je započeo dvema pesmama koje je otpevala poznata pevačica Snežana Jandrlić, a zatvoren je govorom Aleksandra Jovanovića-Ćute, koji je jedan od pokretača inicijative. On je pozvao ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, koji se pre više meseci izjasnio protiv mini hidroelektrana, da dođe i da vidi gde je nestala Rakitska reka, koja je stavljena pod hipoteku.

Protest je protekao bez incidenata, a učesnici su za sobom ostavili čist trg kao dokaz njihove borbe za očuvanje životne sredine.

 Andrijana Spasov

Foto: Slaviša Milanov / Andrijana Spasov

FOTOGALERIJA

VIDEO – Zahtevi sa protesta u Pirotu

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar