Promovisana monografija „Gornja Nevlja“ autora Dimitra Zlatkova

U dvorištu Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu u prisutvu velikog broja ljudi, poštovalaca lika i dela Dimitra Zlatkova, 1. septembra promovisana je njegova knjiga „Gornja Nevlja“.

Dimitar Zlatkov, po profesiji lekar, čovek sa velikim entuzijazmom i sa beskrajnom ljubavi prema selu ostavio je u amanet jednu zadužbinu, a ta zadužbina je upravo monografija Gornja Nevlja. Priča o selu je jedna baskrajna priča, priča koju svako od nas nosi, a sama knjiga predstavlja odraz njegove duše i dobrote koju je nosio u sebi, rekla je između ostalog na početku promocije Elizabeta Georgijev, dimitrovgradska pesnikinja i bibliotekar.

Prof. dr Dragan Kolev, recenzent „Gornje Nevlje“ naglasio je pred prisutnima da knjiga Dimitra Zlatkova predstavlja kapitalno delo sa kojim Dimitrovgrad treba da se ponosi i dodao da je autor svojom knjigom podigao spomenik i sebi, i Gornjoj Nevlji.

„Imao sam priliku da napišem recenziju mnogim svojim kolegama i prijateljima, među kojima je i kniga „Gornja Nevlja “Dimitra Zlatkova. Činio sam to sa velikim zadovoljstvom jer znam kakav je to veliki trud. Na ovoj promociji osećam i tugu i radost. Tugu zbog toga što autor ove monografije nije više sa nama, a radost zbog toga što je njegov decenijski rad i trud smešten između korica.

Brojne dileme su mučile mene i Dimitra kad smo razgovarali o pisanju ove knjige i trudili smo se da ispunimo svu onu metodologiju, koju je propisala Akademija nauka, o tome kako se piše jedna monografija. Poslednje o čemu smo razgovarali bilo je o tome kako da obradi istorijski deo u knjizi. Mučila ga je misao kako da ne pogreši, kako da istoriju kraja o kome je pisao napiše, a da niko ne bude povređen.

Divio sam se njegovoj predanosti, upornosti i trudu koji je uložio u ovo “malo čudo“. Može čovek da bude dobar hroničar, pisac koji će beležiti događaje, ali dobar pisac se ne može biti ako niste dobar čovek. Dimitar je bio simbol za ljudsku veličinu koji je svoju dobrotu stavio u ovu knjigu. Ako je tačna ona Dostojevska misao da će ovaj svet spasiti ljudska lepota i dobrota, onda mislim da je Dimitar svojom dobrotom učinio puno da ovaj svet spasi“ – istakao je između ostalog Kolev.

„Kao čovek koji je prisustvovao velikom broju promocija knjiga, mogu da kažem da je ovo za mene jedna od najtežih, najtežih u smislu što autor nije više sa nama. Pre mnogo godina rekao mi je da želi da napiše knjigu o svom i zatražio od mene savet. Izašao sam mu u susret i dao mu određene smernice. Posle izvesnog vremena mi je govorio da je to mukotrpan posao i da bi želeo da digne ruke od toga. Ja sam znao da neće to uraditi, jer kad čovek jednom počne da se bavi pisanjem, više bez toga ne može. Dimitar je mnogo voleo svoje selo. Kad uzmete ovu monografiju u svoje ruke, vi ne držite samo knjigu, već dušu autora“ – kazao je Cvetko Ivanov, dimitrovgradski pisac i autor mnogobrojnih knjiga posvećenim selima na teritoriji opštine Dimitrovgrad.

Na promociji su govorili i bivši urednik novinsko izdavačke kuće Bratstvo Denko Rangelov i Momčilo Antić iz Narodne biblioteke u Pirotu.

Monografija sela „Gornja Nevlja“ Dimitra Zlatkova objavljena je posthumno na srpskom i bugarskom jeziku početkom ove godine, a izdavač je Narodna biblioteka u Dimitrovgradu.

  A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Tekst je deo projekta „Demokratsko društvo – informisan građanin“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2018. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar