U oktobru prve licence za direktore obrazovnih ustanova

Oko 330 direktora koji rukovode ustanovama, ocenjenim najvišim ocenama u spoljašnjem vrednovanju kvaliteta rada predškolskih ustanova i škola, i koji su prošli obuku, prvi će od oktobra polagati ispit za sticanje licence.

Ministarstvo prosvete upravo je donelo pravilnik kojim je ova tematika detaljno regulisana, tako da više nema smetnji da se zakonska obaveza, koja u propisima stoji poslednjih petnaestak godina, konačno ispuni, prenosi Danas.

Savladana obuka je obavezna ulaznica za polaganje ispita, na kojem će pred tročlanom komisijom kandidati morati da dokažu da su sposobni da kvalitetno rukovode obrazovnim ustanovama na čijem su čelu. Direktori će na ispitu prikazati rezultate istraživanja obrazovno-vaspitne prakse, što je bio „domaći zadatak“ koji su na obuci dobili. Moraće i da prilože svoj portfolio, koji treba da dokumentuje da ispunjavaju standarde kompetencija za direktore i da su u stanju da vode školu kao dobri menadžeri i što je još značajnije kao pedagoški rukovodioci.

Ispit za sticanje licence će se polagati u Ministarstvu prosvete ili u školskim upravama, a planirano je da u naredne dve godine licencu dobiju svi direktori koji su trenutno na toj poziciji. Šansu da dođu do licence imaće i ostali zaposleni, koji nameravaju da u budućnosti konkurišu za direktorsko mesto, ali će oni sami finansirati program obuke i polaganje ispita. Nadležni objašnjavaju da je država dužna da obezbedi besplatno polaganje obuke i ispita ljudima koje je postavila na tu funkciju, te da u budžetu nema dovoljno novca, niti je potrebno da to finansira za sve ljude koji su u obrazovnom sistemu, jer je to deo njihovog profesionalnog razvoja koji sami planiraju.

Izvor: Danas

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar