Evropljani ne žele da pomeraju časovnike

Od 4,6 miliona Evropljana koji su učestvovali u javnim konsultacijama, čak 84 procenta podržava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena, saopšteno je u Evropskoj komisiji.

Evropska komisija organizovala je od 4. jula do 16. avgusta internet konsultacije o mogućoj promeni računanja vremena u Evropi. Odgovori 4,6 miliona Evropljana iz 28 zemlja članica Unije govore u prilog tome da je vreme za dosadašnje računanje vremena u Evropi po zimskom i letnjem principu – odbrojano!

„Milioni Evropljana iskoristili su naše internet konsultacije kako bi izrazili svoj stav. Poruka je vrlo jasna: 84 procenta njih ne želi više da pomera satove. Sada ćemo postupiti u skladu sa tim i pripremiti zakonski predlog koji ćemo dostaviti Evropskom parlamentu i Savetu, na kojima je da zajedno donesu odluku“, poručila je komesarka Violeta Bulc.

Rezultati najvećih do sada javnih konsultacija koje je organizovala Evropska komisija govore da 76 procenata učesnika smatra da je pomeranje satova dva puta godišnje veoma negativno ili negativno iskustvo.

Kao najvažniji razlozi za promenu dosadašnjeg sistema računanja vremena u Evropi navedeni su negativan uticaj na zdravlje, povećanje udesa na putevima i manjak uštede energije.

Kompletni rezultati javnih konsultacija biće predstavljeni u narednim nedeljama. U Evropskoj komisiji najavljuju izradu predloga namenjenog Evropskog parlamentu i Savetu, a u cilju promene postojećeg sistema pomeranja časovnika.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar