a
 

VIDEO – FOTO: Zvanično otvaranje Festivala duvačkih orkestara „Caribrod“ i nastup slovenačkog orkestra Delavska godba Trbovlje

Na dan opštine Dimitrovgrad 21. septembra defileom centralnom dimitrovgradskom ulicom tri orkestra (Vaška godba vrh nad Laškim, Policijski orkestar Srbije i Delavska godba Trbovlje) i zajedničkim muziciranjem na platou ispred Centra za kulturu, ozvaničen je drugi Festival duvačkih orkestara “Caribrod”. Policijski orkestar Srbije i Delavska godba nastupili su i na svečanoj sednici Skupštine opštine, a u večernjim satim u centru grada Delavska godba iz slovenačkog Trbovlja održala je i celovečernji koncert.

Bilo je to veče za pamćenje, a repertorar raznolikih melodija pod dirigentskom palicom Jože Kotara obogatio je još dan na ovom međunarodnom festivalu. 

Istorijat orkestra

Iako nema zvaničnih podataka o počecima smatra se da je Rudarska duvačka muzika u Trbovlju osnovana između 1867. i 1870. godine. Već za naredni period postoje dokumetovani zapisi o orkestru koji je učestvovao na svim radničkim, gradskim ili narodim veseljima i proslavama. Zabaleženo je i ime prvog kapelnika. On se zvao Herman. Isto tako je zabaležano da je zbog učešća u štrajku 1903. godine muzika još jedanput ukinuta, ali ja zbog potreba grada i rudnika i formiranja Radničkog kluba iste godine ponovo bila i formirana. Ovoga puta pod imenom Radnička muzika – Trbovlje, koje ime nosi i do danas. 

Na čelu orkestra bio je kapelnik Gašper Turnšek, a pomagao mu je kolega Simon Grohar iz Zagorja, školovan muzičar koji je i obučio većinu tadašnjih članova Radničke muzike. Zabaleženo je takođe da je orkestar u Trbovlju jedva preživeo Prvi svetski rat, jer je većina muzičara dobila vojne pozive. Zaslugu što se nije raspao ima klarinetista Tone Hudarin, koji je sa manjim pauzama Radničku muziku Trbovlje vodio sve do 1963. godine i vremana kada ja ona postala ne samo nezaobilazna znamenitost Trbovlja i okoline, nego i jedan od najboljih radničkih orkestara Slovenije i cele nakadašnje Jugoslavije. I danas je Radnička muzika Trbovlje ponos svoga grada i muzičkog života svoje države.

Snimatelj i montažer: Slaviša Milanov

Produkcija: Internet portal FAR

septembar 2018

Foto: Milana Videnov

 Fotogalerija

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar