a
 

VIDEO – FOTO: Nastup Policijskog orkestra Srbije i Omladinskog duvačkog orkestra Csíkszentsimon iz Rumunije na Festivalu duvačkih orkestara „Caribrod“

Treće večeri festivala, 22. septembra, na platou ispred Centra za kulturu revijalni koncert održao je renomirani Policijski orkestar Srbije pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović. Čule su se raznovrsne kompozicije orkestra koji datira još iz 1948. godine.

Osnovan kao orkestar narodne milicije od početka svog delovanja učestvovao je u svim manifestacijama grada Beograda, ali i širom bivše SFRJ. Do kraja 60-ih godina 20. veka delovao je kao simfonijski orkestar, a nakon toga postaje duvački orkestar. Orkestar i danas ima širok dijapazon svog delovanja, pored kocerata, defilea, karnevala i učešća na svim većim sportskim manifestacijama, ipak najveći akcenat je vezan za delatnosti MUP-a Srbije. Svojim radom dao je veliki doprinos približavanju policije građanima.

Veliki broj povelja i zahvalnica je dokaz uspešnosti rada orkestra. Kao prekretnica u njegovom radu je koncert održan povodom Dana policije 27. maja 2018. godine na Kalemegdanu u Beogradu koji je ocenjen kao jedan od najuspešnijih od njegovog osnivanja. Ovaj orkestar je nastupio i na svečanoj sednici održane povodom Dana opštine Dimitrovgrad.

VIDEO-Policijski orkestar Srbije

Istog dana Dimitrovgrađanima se predstavio i Omladinski duvački orkestar Csíkszentsimon iz Rumunije Pored defilea centralnim gradskim ulicama, ovaj orkestar je nastupio i na manifestaciji “Izađi mi na teglu”. 

Formiran je 2008. godine na inicijativu lokalne uprave grada Csíkszentsimon, a upravo su oni ti koji su finansirali instrumente neophodne za početak. Članovi Omladinskog duvačkog orkestra Csíkszentsimon već su održali brojne nastupe na mnogim mestima, vrlo su popularni i poznati na teritoriji svoje zemlje, ali i u inostranstvu. Godišnje održe od 45 do 50 koncerata.

Kao rezultat napornog rada i profesionalnog treninga, orkestar se kontinuirano razvija, a njegov opus postaje bogatiji i raznovrsniji. U njihovom repertoaru mogu se naći istorijski marševi, filmska muzika, adaptacija narodne muzike, jazz, pop muzika, mađarske i međunarodne pesme. Dirgent je Sándor Árpád.

VIDEO-Omladinski duvački orkestar Csíkszentsimon iz Rumunije 

Poslednjeg festivalskog dana, 23. septembra, na platou ispred Centra za kulturu, drugi Festival duvačkih orkestara “Caribrod” je završen zajedničkim nastupom Policijskog orkestra Srbije i Delavske godbe iz Trbovlja

Predsednik programsko-umetničkog saveta festivala mr Vasil Gelev je dirigentsku palicu uručio Dimitrovgrađaninu Aleksandru Đurovu, dirigentu Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije. Pod njegovim dirigentskim vođstvom odsvirane su poslednje kompozicije na ovogodišnjem festivalu.

 

Festival su organizovali Forum „Pametnik“ i opština Dimitrovgrad, uz partnerstvo grada Pirota i opštine Slivnica i uz pomoć brojnih sponzora. Medijski pokrovitelji manifestacije su Internet Portal FAR,  Radio-televizija Caribrod i Televizija Pirot. Pored Dimitrovgrada, koncerti su održani u Pirotu i bugarskom gradu Slivnica.

P. Videnov

Snimatelj i montažer: Slaviša Milanov

Produkcija: Internet portal FAR

septembar 2018

Foto: Milana Videnov

VIDEO-Zajednički nastup Policijskog orkestra Srbije i Delavske godbe iz Trbovlja pod dirigentskog palicom Aleksandra Đurova

Fotogalerija

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar