Sednicom Učeničkog parlamenta dimitrovgradski osnovci počeli obeležavanje dečije nedelje

U okviru obeležavanja dečije nedelje, koja će trajati od 1. do 7. oktobra, danas je u sali Skupštine opštine Dimitrovgrad održana sednica Učeničkog parlamenta Оsnovne škole „Hristo Botev“. Na zasedanju su prisustvovali učenici škole, članovi školske uprave, Katarina Simeonov, direktor škole, kao i predstavnik lokalne samouprave Dejan Milev, opštinski većnik za obrazovanje i informisanje.

Članovi Učeničkog parlamenta imali su dve tačke na dnevnom redu. Prva tačka bila je prezentacija, u skladu sa ovogodišnjim sloganom dečije nedelje „Moje je pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja“, pod nazivom „Tuča i nasilje“ koju su iznele učenice VI razreda Una Mančev i Mila Stavrov.

Druga tačka se odnosila na potrebe učenika OŠ „Hristo Botev“ koju je obrazložio Relja Sokolov, član Vršnjačkog tima škole. On je istakao da kod učenika postoji potreba za školskim ormarićima i da bi im oni bili od velikog značaja.

Takođe, članovi Učeničkog parlamenta jednoglasno su izglasali predlog da se pomogne petočlanoj porodici iz Kusa Vrane koja živi u veoma teškim uslovima i zatražili pomoć u rešavanju ovog problema od celokupne društvene zajednice i lokalne samouprave.

Opštinski većnik Dejan Milev rekao je u izjavi za portal FAR da je današnja sednica UP pokazala da učenici poseduju osećaj brige o drugima i da će lokalna samouprava stati iza njihovih zahteva.

„Mi kao lokalna samouprava nastavićemo da radimo kao i do sada. U nekoliko navrata smo kroz različite programe pomagali raznim porodicama. Jedan od programa je „Podrška socio-humanitarnim aktivnostima“ u okviru kojeg je i nastala fondacija „Zamisli život“, kroz koju mi kao društvo možemo da odgovorimo na današnje svakojake probleme sa kojima se suočavamo. Postoje dva programa u okviru pomenute fondacije. Jedan se odnosi na pomoć podrške licima obolelim od karcinoma, a drugi na pomoć porodicama sa ugroženom egzistencijom, gde prioritet imaju porodice sa više dece i koje žive u ruralnim sredinama.

Rekonstrukcija osnovne škole je upravo bila na inicijativu lokalne samouprave. Mi tražimo alternativne izvore finansiranja i koji god fond ima za cilj podršku u obrazovanju, kao i infrastrukturnim projektima vezanim za obrazovanje, opština Dimitrovgrad uvek konkuriše sa projektom i traži finansiranje određenih potreba kako u osnovnoj školi, predškolskoj ustanovi, tako i u Gimnaziji, koja će uskoro biti rekonstruisana“ – naglasio je Milev.

Katarina Simeonov, direktor OŠ „Hristo Botev“, kazala je za portal FAR da je veoma zadovoljna načinom na koji su se učenici pripremili za sednicu parlamenta i da se na taj način polako uvode u društveni život opštine.

„Učenici su vrlo kvalitetno i argumentovano izneli za njih osnovni problem koji ovog trenutka vide u školi, a to je nedostatak đačkih ormarića. To je projekat kojim se bavimo duži vremenski period. Još od početka rekonstrukcije zgrade naše škole pokušavamo kod različitih donatora i kroz projekte da obezbedimo sredstva za taj neki elementarni uslov, da deca bezbedno i prijatno provode svoje vreme u školi i da ne razmišljaju o svojim ličnim stvarima. Nadam se da ćemo do početka sezone nošenja zimskih jakni uz pomoć lokalne zajednice i opštine Dimitrovgrad taj problem i rešiti.

Učenici su takođe na vrlo kvalitetan način izneli prezentaciju o problemu vršnjačkog nasilja. O toj temi se u školi zaista posvećuje puno pažnje i priča, a takođe se i preventivno, i  interventno deluje. Bitno je da su deca svesna tog problema, ali je takođe bitno da su svesna i da nije svaki kontakt nasilje, kao i da ne treba da se zloupotrebljava sa akcentovanom nultom tolerancijom na nasilje. Takođe, drago mi je što je sednici prisistvovao opštinski većnik za obrazovanje i informisanje Dejan Milev, koji je naš prvi saradnik što se tiče svih problema sa kojima se susrećemo u školi. Nadam se da ćemo i nadalje nastaviti da sve probleme rešavamo zajedničkim snagama, a ujedno i unapređivati celokupan rad škole“ – istakla je Simeonova.

Dimitrovgradska osnovna škola nastaviće obeležavanje dečije nedelje nizom aktivnosti i bogatim programom.

  A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Tekst je deo projekta „Demokratsko društvo – informisan građanin“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2018. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar