a
 

Centar za održivi prostorni razvoj “balkanARHitrav” nizom manifestacija obeležava godinu kulturnog nasleđa

Evropska komisija proglasila je 2018. godinu, godinom kulturnog nasleđa, koja se nizom manifestacija obeležava pod sloganom „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost”. Tim povodom Centar za održivi prostorni razvoj “balkanARHitrav” iz Dimitrovgrada organizuje aktivnosti koje promovišu kulturno nasleđe.

U okviru projekta “Riznica prošlosti – pokretač budućnosti” koji realizuje udruženje “balkanARHitrav” iz programa Regionalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evorpska Unija, a realizuje UNDP u partnerstvu sa opštinom Dimitrovgrad, 10. i 11. oktobra u selu Senokos biće organizivana radionica pod nazivom “Tradicionalni materijali i načini građenja na primeru poslednje vodenice u selu Senokos”. U sklopu radionice biće organizovan rad na terenu i prezentacija stručnjaka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, koja će se održati  11. oktobra u 19:00 sati u holu Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu.

U petak, 12. oktobra, sa početkom u 12:00 časova na platou ispred Centra za kulturu u Dimitrovgradu biće održana manifestacija „ETNOLIK – dijalog kultura“, koju u okviru republičkog projekta, očuvanja i promocije nematerijalnog kulturnog nasleđa, finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Manifestacija obuhvata niz aktivnosti koje će na umetnički način kroz muziku, ritualne igre, stare običaje i muzičke radionice predstaviti nematerijalno kulturno etno nasleđe naroda sa obe strane srpsko-bugarske granice.

  A. Todorov

Foto: euinfo.rs

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar