a
 

Prinosi kukuruza u Pirotskom okrugu 4,5 tona po hektaru, kvalitet voća odličan

Na području Pirotskog okruga u toku  je  berba kukuruza. Prinosi zlatnog zrna su oko 4,5 tona po hektaru, te je 2018. godina jedna od boljih što se tiče ove ratarske kulture.

Ovo je izjavila za portal FAR diplomirani inženjer Olivera Gavrilović. U ovaj prosek ne ulaze površine na kojima kukuruz nije nikao tokom proleća. Optimalna vlažnost za berbu kukuruza u klipu trebalo bi da bude oko 25%, a za berbu u zrnu oko 15%.

„Optimalni rok za setvu strnih žita je od 5. do 20. oktobra.Trenutno na našem području nije moguća kvalitetna osnovna obrada, kao ni setva zbog nedostatka vlage u zemljitštu. Ratari za setvu treba da koriste deklarisano i kvalitetno seme poznatih proizvođača i dorađivača. Planirana setvena  površina pod strnim žitima je 10.000 hektara“ – dodaje Gavrilović.

Kada je reč o voćarskoj proizvodnji u Pirotskom okrugu berba jesenjih sorti  jabuka  i krušaka  je završena, dok se berba dunja i vinskih i kasnih stonih sorti vinove loze privodi kraju.

“Kvalitet je odličan ove godine imajući u vidu da je kraj leta i početak jeseni  relativno suv, što je pogodovalo boljem sazrevanju. Naravno, to se odnosi na voćare i vinogradare koji su po savetu i preporuci stručnjaka sproveli sve agrotehničke mere i na vreme izvršili redovnu zaštitu. Jesenju osnovnu obradu, odnosno duboko oranje je nemoguće sada obaviti jer je zemljište previše suvo, pa je savet sačekati i ovaj posao obaviti nakon padavina i povoljnih zemljišnih uslova.

Međutim, nakon nekoliko prizemnih mrazeva i slana, lišće je počelo da opada, naročito kod višnje, trešnje i šljive pa je moguće obaviti pripreme za rezidbu od druge polovine oktobra, kao i preventivnu zaštitu, odnosno takozvano jesenje plavo kupanje” kaže za FAR diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva Goran Svetozarević.

P. Videnov (izvor: PSSS Pirot)

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar