U Dimitrovgradu održano predavanje o raku dojke

Povodom Svetskog meseca borbe protiv raka dojke, fondacija „Zamisli život“ iz Dimitrovgrada i „Nacionalna asocijacija lečenih od raka“ (NALOR) organizovali su sinoć u dimitrovgradskoj biblioteci predavanje o prevenciji, lečenju, psihološkoj pomoći i podršci tokom lečenja ove opake bolesti.

Jedan od predavača bila je prim. dr Đerđi Šarić – specijalista onkolog, predsednica „Društva za borbu protiv raka – Sombor“ i „NALOR-a“. Ona je govorila o prevenciji raka dojke i savetima kako lakše živeti sa rakom, a ujedno je pradstavila i knjigu pod nazivom „SRŽ“, kоja sadrži praktične savete za uspešnije lečenje.

„Primer mog rada i zalaganja je ustvari popravljanje kvaliteta života osoba lečenih od raka kroz rad u udruženju, u instituciji, i uopšte menjanje stila života da svima bude bolje. Od raka podjednako oboljeva celokupna svetska populacija, s tim što je kod nas u Srbiji smrtnost mnogo veća, zato što su kvalitet i dostupnost lečenja, a ujedno i razmišljanje osoba obolelih od raka drugačiji, što prouzrokuje i lošije rezultate. Na nama je da učinimo da dostupnost lečenja svakom bude jednaka, da se shvati da osim lekova je veoma bitna i psiho terapija, a ujedno i da zajednica podržava pacijenta koji je lečen i da ga pomogne. Svako od nas treba da vodi računa o stilu života, da brine o sopstvenom zdravlju. Veoma bitni su faktori kao što su recimo odmor, uravnotežena ishrana, normalna telesna težina, izbegavanje toksičnih materija, fizička aktivnost, vedrina i osmeh. Naša misija ujedno je i da pokažemo mladoj fondaciji iz Dimitrovgrada, koja je članica Nacionalne asocijacije, kako i na koji način da sprovede lepezu aktivnosti koje mogu da se rade preko udruženja, a sve sa ciljem da svima bude bolje u zajednici“ – rekla je Šarićeva za portal FAR.

Na temu „Značaj psihološke podrške i pomoći za bolji ishod lečenja“ govorila je docent dr Tamara Klikovac, psihoonkolog i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i jedan od osnivača Srpske asocijacije za psihoonkologiju (SAPO) koja je deo NALOR mreže.

„Udruženim snagama možemo da utičemo na promenu svesti u našoj sredini, a to znači promenu odnosa prema bolesti, prema obolelima, podizanje kvaliteta života obolelih i njihovih porodica u svim fazama lečenja. Sama dijagnoza maligne bolesti je jedan krizan, stresan, a za nekoga i traumatski životni događaj. Vrlo često osoba koja je obolela i njena porodica pate na jedan vrlo specifičan način, zato što u našoj sredini još uvek vlada uverenje da je maligna bolest jednako bol, patnja, brza smrt, loš kvalitet života i invalidnost. To u suštini ne mora da bude tako. Jedan nivo podrške su preventivni programi, redovne kontrole, zdrav stil života, izbegavanje stresa ili bar preovladavanje različitih vrsta stresa na kvalitetan način. Drugi nivo podrške je kad je osoba saznala da je obolela I kad se preplavi osećanjem bespomoćnosti, beznadežnosti, kada ima sve simptome psihičke krize, depresivnosti, anksioznosti i td. U tim trenucima je potrebna konsultacija i savetovanje, pa čak u nekim slučajevima i psihoterapija sa adekvatno obučenim psihologom“ – istakla je za FAR psihoonkolog Klikovac.

Na jučerašnjem skupu u gradskoj biblioteci predstavljena je i knjiga Milice Marinković „Živeti kao pre“, koja sadrži lične ispovesti žena obolelih od raka.

  A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov / Aleksandar Todorov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar