a
 

Predizborna bura oko izbora članova Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji

Izborna lista broj 2. za izbor članova Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine „Ujedinjenje Bugara u Srbiji“, prijavljena rešenjem Republičke izborne komisije 2. oktobra, je povučena i neće učestvovati na predstojećim izborima. Ovo je za FAR potvrdio nosilac liste Zoran Đurov. Na pitanje zašto je lista povučena, Đurov nije imao komentar.

Povodom novonastale situacije reporteri FAR-a su zatražili komentar od  predsednika opštine Dimitrovgrad Vladice Dimitrova, koji je podržao izbornu listu broj 2., na kojoj su se uglavnom našli članovi Srpske napredne stranke i Demokratske partije Bugara. On je najavio da će biti održana konferencija za štampu na kojoj će javnost biti informisana o svemu.

Nebojša Ivanov, drugi na listi „Ujedinjenje Bugara u Srbiji” izjavio je za FAR da nema zvaničnu informaciju o povlačenju liste i da za sada ne može ništa da komentariše.

Predsednik opštine Bosilegrad i aktuelni predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji Vladimir Zaharijev, obavestio nas je u telefonskom razgovoru da će na predstojećim izborima učestvovati lista čiji je on noslilac “To smo mi” – Prirodni Pokret Vladimir Zaharijev“. Zaharijev je dodao da će lista uskoro biti predata Republičkoj izbornoj komisiji,

“Još od prvog dana pričamo da želimo da idemo ujedinjeni i zajedno sa Dimitrovgradom”, rekao je za FAR Zaharijev i naglasio da će on predvoditi listu, na drugom mestu biće Vladica Dimitrov, na trećem Slavica Vasov, a na četvrtom mestu Stefan Stojkov.

FONO: Vladimir Zaharijev

Nosilac liste “Da vratimo dostojanstvo narodu” Stefan Kostov, koja je prijavljena odlukom RIK-a 28. septembra, jedan od protivnika Vladimira Zaharijeva u kampanji u Bosilegradu, bio je zatečen, iznenađen i uzdržan od komentara na vest o povlačenju liste Ujedinjenje Bugara u Srbiji. On je rekao za FAR da su građani Dimitrovgrada obmanuti, dodajući da aktuelni predsednik Nacionalnog saveta nije učinio ništa u protekle četiri godine za pripadnike bugarske nacionalne manjine, kao i da nije odgovarajući kandidat.

Rok za podnošenje izbornih listi je 19. oktobar.

P. Videnov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar