Više od 200 izlagača i par hiljada posetilaca na manifestaciji „Vurdijada 2018“ u Babušnici

Turistička organizacija opštine Babušnica uspešno je 20. oktobra 2018. godine organizovala sedmu po redu manifestaciju zdrave hrane, tradicionalne lužničke kuhinje i narodnog stvralaštva – „Vurdijada 2018“.

Po prvi put je manifestacija održana na otvorenom prostoru, na platou ispred kompleksa bazena u Babušnici, a sama ta činjenica dovoljno govori koliko je ova manifestacija napredovala, i koliko su Babušnica i oblast Lužnica po njoj poznate. Na dosadašnjim manifestacijama, bilo je jasno da njihovo održavanje u zatvorenom prostoru više ne može zadovoljiti potrebe izlagača i takmičara i veliku znatiželju meštana i gostiju, turista iz cele Srbije, iz Bugarske, Makedonije, Slovenije.

Mr Milan Stamenković, na čelu je Turističke organizacije opštine Babušnica od 2012. godine i jedan je od vodećih turističkih poslenika u Srbiji, uspevši da lužnički kraj i opštinu Babušnica učini prepoznatljivima, znatno izvan granica Srbije, po organzaciji dve velike manifestacije – međunarodni uspon na Ruj i „Vurdijada“. Zahvaljujući radu mr Stamenkovića i njegovih saradnika iz lokalne samouprave, iz redova meštana Babušnice, sela Rakita, iz redova planinarskih društava sa juga Srbije, selo Rakita i varoš Babušnica postali su nezaobilazna odredišta svakog juna meseca, kada se okupljaju planinari na Ruju, i s jeseni, kada se održava „Vurdijada“.

I sama „Vurdijada“ daleko je prevazišla prvobitno postavljene okvire, kada je osnovni cilj bio promocija lužničke vurde, suvo ceđenog kiselog mleka, gastronomskog specijaliteta koji se pravi, takoreći, samo u oblasti Lužnica, i to vekovima unazad. Stručnjaci za kulinarstvo, čak, svrstavaju lužničku vurdu u gastronomska otkrića 21. veka. Od kada se održava „Vurdijada“, lužnička vurda izašla je iz okvira Lužnice i uspešno se plasira na tržište čitave Srbije i susednih zemalja. Paralelno sa promocijom lužničke vurde, na „Vurdijadi“ priliku da se pokažu imaju i proizvođači ostalih jela nacionalnih kuhinja i majstori rukotvorina starih zanata i narodnog stvaralaštva, a „Vurdijada“ je i dobra prilika da se u Babušnici okupe brojna folklorna društva.

Oživi tako Babušnica u vreme „Vurdijade“. Na „Vurdijadi 2018“, u zvaničnom delu programa učestvovalo je više od 200 izlagača u konkurenciji proizvođača lužničke vurde i konkurenciji jela nacionalne kuhinje, a celokupan ambijent štandova na otvorenom ukrasili su i izlagači rukotvorina i suvenira. Brojni razvojni projekti realizovani su na teritoriji opštine Babušnica zahvaljujući usponu na Ruj i „Vurdijadi“, a za „Vurdijadu 2018“, na primer, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, odobrilo je sredstva za izradu potpuno novih i jednobraznih štandova za izlagače.

Dan bez padavina privukao je više hiljada posetilaca, iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Slovenije, a već drugu godinu zaredom, Slovenija je zemlja koja učestvuje u kulturnom delu „Vurdijade“, sa folklornim društvima čiji nastupi privlače veliku pažnju svih posetilaca.

Predsednik stručnog žirija bio je čuveni kulinar Nenad Gladić, poznat i pod nadimcima „Lepi brka“ ili „Gastronomad“. U okviru manifestacije, za stručnu javnost, novinare i poslovne partnere Turističke organizacije opštine Babušnica, u selu Gorčinici je održan koktel i promocija potpuno novih jela, sa vurdom kao osnovnim sastojkom, a koja je osmislio Nenad Gladić. I dok kombinacija mesa i vurde i nije iznenadila sve one koji su imali priliku da probaju izuzetno ukusne kreacije Nenada Gladića, veliko iznenađenje predstavljalo je to što je Nenad Gladić napravio kolač sa vurdom, iako je vurda slani proizvod. Izgleda da velemajstori kulinarstva mogu stvoriti i ono na šta običan čovek i ne pomišljа.

Na „Vurdijadi 2018“ uspostavljeno je mnogo korisnih kontakata i poslovnih veza između predstavnika medija, proizvođača vurde i ostale hrane, predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, predstavnika Turističke organizacije Srbije, predstavnika planinarskog pokreta juga Srbije.

Po oceni stručnog žirija, najbolji izlagači u kategoriji lužničke vurde bili su Mile Nikolić iz sela Vava, Miroslav Vidanović iz sela Kambelevac i Evica Stojčić iz sela Draginac, koji su dobili velike pehare, a zlatne medalje dobili su Danijela Mladneović, „Eko mlekarica“ doo i Mile Jončić. Najbolji u konkurenciji jela nacionalne kuhinje bili su Stefan Veljković i Radmila Miljković. Najlepši štand urdilo je udruženje „Zajedno do svetslosti“ iz Svrljiga.

 Miroslav Dokman

Foto: FB stranica “Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj“

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar