a
 

FOTO: U Nišu održan 9. festival nacionalnih manjina i zajednica “Dani izvorne muzike”

Deveti festival nacionalnih manjina i zajednica u Republici Srbiji „Dani izvorne muzike“, u organizaciji udruženja „Balkan“, sinoć je u Nišu okupio izvođače iz Dimitrovgrada, Bosilegrada, zatim makedonske i romske izvođače, kao i predstavnike srpskog naroda.

Da je ovo bilo veče tolerancije izkazano kroz predstavljanje kulture govori i izjava Slavice Andonov, predsednice udruženja „Balkan“ iz Niša da je potrebno da poštujemo tuđu kulturu kako bi drugi poštovali našu.

Čast da otvori ovogodišnji festival pripala je “Caribrodskom orkestu”, koji je takođe svojim izvođenjem i zatvorio festival.

Među ostalim učesnicima bili su KUD „Abrašević“ – izvorna grupa „Medijana“, „Udruženje Roma Muzik“, „Bosilegradsko slavejče“, UM „Vardar“, predstavnici makedonske nacionalne manjine i predstavnici Srba iz okoline Svrljiga.

Govoreći o značaju ovakvih kulturnih događaja, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev je za FAR naglasio:

„U Bugarskoj postoji poslovica `ko peva zlo ne misli`, a ovde će ljudi da pevaju i plešu i samim tim ne mislimo zlo drugima. Ovde se ne sastaje samo bugarska nacionalna manjina, već i druge da bi prikazale svoj folklor, muziku i pesmu. Oni se trude da uđu u dubinu svoje etničke suštine i da se na taj način međusobno razumeju, što je izuzetno važno. Bolje je da se kroz pesmu i igru upoznaju, druže i zbližavaju nego kroz političku svakodnevicu“.

Voditeljka programa Svetlana Petrović vratila je posetioce malo kroz vreme i podsetila da je stara gradska pesma „Edelvajs“ u izvođenju „Caribrodskog orkestra“ nastala pre tačno devedeset godina i da je u to vreme bila Hit Evrope. Nisu izostala ni iznenađenja od strane izvođača u znak zahvalnosti organizatorima pa je makedonski orkestar Sime Trajkovskog otpevao pesmu na bugarskom jeziku.

Na kraju koncerta svi učesnici su se zahvalili posetiocima izlaskom na binu, a svi oni koji su pomogli organizovanje festivala i učestvovali u njemu dobili su zahvalnice.

Festival je organizovalo udruženje “Balkan” u saradnji sa niškom  opštinom Pantelej i Nacionalnim savetom bugarske nacionalne manjine, dok je pokrovitelj ovog događaja Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

U fotogaleriji  pogledajte najzanimljivije detalje sa festivala.

  Emilija Vacev

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar