a
 

Izbori za članove Nacionalnih saveta nacionalnih manjina u nedelju, 4. novembra

U nedelju, 4. novembra u Srbiji će biti održani izbori za članove Nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Članove za nacionalne savete biraju 22 manjinske zajednice, od toga 18 nacionalnih manjina je ispunilo uslov za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipćanska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka), a četiri za izbore putem elektorske skupštine (makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska).

U poseban birački spisak bugarske nacionalne manjine do 19. oktobra upisano je 18.106 birača. Na teritoriji opštine Dimitrovgrad pravo glasa ima 6284 birača, a u opštini Bosilegrad 5212.

Pripadnici bugarske nacionalne manjine moći će da glasaju na 23 biračka mesta na teritoriji opštine Dimitrovgrad, a u opštini Bosilegrad na 15.

Na glasačkim listićima za izbor članova Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine biće dve liste. Pod brojem 1 je lista „Da vratimo dostojanstvo narodu“ („Да върнем достойнството на народа“) koju predvodi Stefan Kostov, dok je pod  brojem 2 lista Vladimira Zaharijeva – „To smo mi – prirodni pokret – Vladimir Zaharijev“ („Това сме ние – природно движение – Владимир Захарийев“).

Predizborna tišina uoči izbora za članove Nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji počinje u ponoć.

  A. Todorov

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar