Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina 2018

21:55h

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora za Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine u opštini Bosilegrad na birališta je izašlo 3.496 birača, odnosno 66,75%, od 5.237 upisanih birača. Ovo je za portal FAR izjavio Miodrag Jakimov, koordinator radnog tela za sprovođenje izbora u Bosilegradu.

Za listu br. 1 „Da vratimo dostojanstvo narodu“ – Stefan Kostov („Да върнем достойнството на народа“ – Стефан Костов) glasalo je 398 birača, odnosno 11,38%.

Lista br. 2 „To smo mi – prirodni pokret – Vladimir Zaharijev“ („Това сме ние – природно движение – Владимир Захарийев“) osvojila je 3.098 glasova, odnosno 88,61%.

21:25h

Prema nezvaničnim podacima iz Izbornog štaba liste “To smo  mi – Prirodni pokret – Vladimir Zaharijev” u Dimitrovgradu, na izborima za Nacionalni savet u Opštini Dimitrovgrad glasalo je 3.323 birača od 6.284 upisanih u poseban birački spisak  bugarske manjine, što je 52,88%.

Za listu br. 1 „Da vratimo dostojanstvo narodu“ – Stefan Kostov („Да върнем достойнството на народа“ – Стефан Костов) glasalo je 503 birača, odnosno 15,13%, dok je lista br. 2 „To smo mi – prirodni pokret – Vladimir Zaharijev“ („Това сме ние – природно движение – Владимир Захарийев“) osvojila 2.609 glasača, odnosno 78,51 odsto. Nevaćih listića je bilo 211 (6,34%).

20:30h

Zаtvоrеnа birаčkа mеstа zа izbоrе zа člаnоvе nаciоnаlnih sаvеtа nаciоnаlnih mаnjinа, izbоrni dаn prоtеkао bеz uоčеnih nеprаvilnоsti

Birаčkа mеstа zа nеpоsrеdnе izbоrе zа člаnоvе nаciоnаlnih sаvеtа nаciоnаlnih mаnjinа zаtvоrеnа su vеčеrаs nа vrеmе.

Izbоrni dаn, u kоmе је 18 nаciоnаlnih mаnjinа svоје prеdstаvnikе u nаciоnаlnim sаvеtimа birаlо nа nеpоsrеdnim izbоrimа, prоtеkао је bеz uоčеnih nеprаvilnоsti, saopšteno je iz Republičke izborne komisije.

Rоk zа utvrđivаnjе i оbјаvlјivаnjе izvеštаја sа ukupnim rеzultаtimа izbоrа је 96 čаsоvа оd zаtvаrаnjа birаlištа, оdnоsnо, 8.nоvеmbаr 2018.gоdinе, u 20 čаsоvа.

Nеpоsrеdni izbоri zа člаnоvе nаciоnаlnih sаvеtа nаciоnаlnih mаnjinа оdržаni su nа 926 birаčkih mеstа, nа kојimа је mоglо dа glаsа 467.545 birаčа, upisаnih u pоsеbnе birаčkе spiskоvе.

Nа nеpоsrеdnim izbоrimа člаnоvе nаciоnаlnih sаvеtа birаli su prеdstаvnici аlbаnskе, аškаliјskе, bоšnjаčkе, bugаrskе, bunjеvаčkе, vlаškе, grčkе, еgipаtskе, mаđаrskе, nеmаčkе, pоlјskе, rоmskе, rumunskе, rusinskе, slоvаčkе, slоvеnаčkе, ukrајinskе i čеškе nаciоnаlnе mаnjinе. Ukupnо је bilо prоglаšеnо 58 izbоrnih listа.

Prеdstаvnici hrvаtskе, crnоgоrskе, ruskе i mаkеdоnskе nаciоnаlnе mаnjinе svоје prеdstаvnikе u nаciоnаlnim sаvеtimа birаli su putеm еlеktоrskih skupštinа.

Rаd оrgаnа zа sprоvоđеnjе izbоrа prаtili su strаni i dоmаći pоsmаtrаči, kао i prеdstаvnici prеdlаgаčа izbоrnih listа kојi su nаdglеdаli rаd birаčkih оdbоrа i Rеpubličkе izbоrnе kоmisiје.

19:57h

Na osnovu prikupljenih podataka sa 4 biračka mesta u Dimitrovgradu i prigradskim naseljima, do 19:00 časova na izbore za Nacionalni savet Bugara izašlo je 52,53%  birača.

19:45h

Prema podacima Miodraga Jakimova, koordinatora radnog tela za sprovođenje izbora, u opštini Bosilegrad do 19:00 časova na birališta je izašlo 65% birača. U poseban birački spisak bugarske manjine upisano je 5.237 glasača, koji glasaju na 15 biračkih mesta.

19:20h

Do 18:00 sati, prema podacima koje su reporteri FAR-a prikupili sa 4 biračka mesta u Dimitrovgradu i prigradskim naseljima, na izbore za Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine izašlo je 47,29%. Na teritoriji opštine Dimitrovgrad glasa se na 23 biračka mesta, a u poseban birački spisak bugarske manjine upisano je 6.284 birača.

18:20h

Na izborima za Nacionaloni savet bugarske nacionalne manjine u Bosilegradu, izlaznost do 17:00 časova je 43,3%. Ovo je za portal FAR potvrdio Miodrag Jakimov, koordinator radnog tela za sprovođenje izbora u opštini Bosilegrad.

17:30h

Pripadnici 22 manjinske zajednice u Srbiji biraju svoje predstavnike za Nacionalne savete nacionalnih manjina.

Osamnaest nacionalnih manjina članove Saveta bira na neposrednim izborima, a četiri putem elektorskih skupština,  koje su počele u 12:00 časova.

Biračka mesta su otvorena u 7:00, a do 20:00 sati glasa se na 926 biračkih mesta širom Srbije.

Izborni proces za sada protiče bez nepravilnosti, saopštila je Republička izborna komisija.

13:40h

Na izborima za Nacionalni savet bugarske manjine u opštini Dimitrovgrad, prema podacima koje su prikupili novinari portala FAR sa 9 gradskih biračkih mesta, a u kojima je ukupno upisano 3.903 birača, do 12:00 časova na izbore je izašlo 19% birača.

Izlaznost u opštini Bosilegrad, prema prema rečima Miodraga Jakimova, koordinatora radnog tela za sprovođenje izbora u ovoj opštini, a na osnovu  podataska sa nekoliko najvećih biračkih mesta u Bosilegradu, izlaznost do 12:00 sati bila je 13%.

Pored Dimitrovgrada i Bosilegrada, pripadnici bugarske manjine glasaju i u Pirotu, Babušnici, Surdulici, Vranju, Nišu, Pančevu, Beogradu, Novom  Sadu i drugim gradovima. U poseban birački spisak bugarske nacionalne manjine, prema podacima RIK-a, upisan je 18.201 glasač.

13:25h

Reporteri FAR-a obišli su 9 gradskih biračkih mesta u Dimitrovgradu, u kojima je u poseban birački spisak ukupno upisano 3.903 birača. Prema rečima predsednika biračkih odbora, do 12:00 sati na ovim biračkim mestima na izbore je izašlo 750 birača, što je izlaznost 19%.

U opštini Dimitrovgrad se glasa na 23 biračka mesta u gradu i selima, a pravo glasa na izborima za Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine ima 6.284 birača.

12:55h

Na  izborima za Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine u opštini Bosilegrad, prema podacima sa nekoliko najvećih gradskih biračkih mesta, do 12:00 sati glasalo je 13% glasača od upisanih 5.237 birača u poseban birački spisak, kaže Miodrag Jakimov, koordinator radnog tela za sprovođenje izbora za ovu opštinu. On dodaje da se izborne radnje odvijaju bez problema i nepravilnosti, kako na biračkim mestima u gradu, tako i u seoskim mesnim zajednicama.

12:30h

Do večeras u 20:00 sati biće otvorena birališta i u gradovima na jugu Srbije, gde će nacionalne manjine moći da glasaju i izaberu svoje predstavnike u Nacionalnim savetima, a bira se 15 članova albanskog, 19 bugarskog i 35 romskog, prenose Južne vesti.

Oni koji su bugarske nacionalnosti imaju dve opcije – Prirodni pokret “To smo mi” Vladimira Zaharijeva i listu “Da vratimo dostojanstvo narodu” Stefana Kostova.

Veći izbor imaju Albanci, koji glasaju za Alternativu za promene predsednika opštine Preševo Šćiprima Arifija, Demokratsku partiju Nagipa Arifija, Partiju za demokratsko delovanje predsednika Bujanovca Šaipa Kamberija, Pokret za reforme predsednika preševske Skupštine Samija Salihua, Demokratsku partiju Albanaca – Ragmi Mustafa i izbornu listu Udruženja „Albanski forum za ekonomski razvoj u Srbiji“ – Muharem Saljihu.

Građani romske nacionalne manjine biraju između Sveevropskog romskog pokreta, Saveza društava Roma Republike Srbije “Složno i zajedno za bolje sutra Roma” i lista “Romi odlučno za Srbiju”, “Respekt za Rome” Vladana Stanojevića i Ujedinjene romske partije, pišu Južne vesti.

12:15h

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina jutros u 7.00 sati otvoreno svih 926 biračkih mesta u 130 gradova i opština.

“Očekujem da odziv bude dobar a sve imajući u vidu kampanju koju smo radili čitave ove godine, zakone koje smo predložili a poslanici usvojili u paralmentu i koristim priliku da se zahvalim i RTS-u i i svim drugim medijima koji su ovo pratili na korektan način. Uveren sam da je interesovanje građana da afirmiše svoju tradiciju, obrazovanje, kulturu i službenu upotrebu jezika i pisma mnogo više u svakom novom izbornom ciklusu a ovo je treći od 2010. godine”, rekao je Ružić.

Ministar državne uprave je naveo da se na neposrednim izborima bira 18 nacionalnih saveta, dok četiri nacionalne manjine svoje savete bira putem elektorskih skupština. Ti rezultati će biti poznati već danas.

“Četiri nacionalne manjine – crnogorska, makedonska, hrvatska i ruska biraju se putem elektorskih skupština. Elektori su takođe građani pripadnici nacionalnih manjina upisani u poseban birački spisak podržani u skladu sa zakonom u skladu sa pripadnicima i brojem nacionalnih manjina koji su takođe upisani u nacionalni spisak. Te rezultate ćemo imati u toku dana, izbori za četiri elektorske skupštine biće održani u isto vreme – u 12 sati”, rekao je Ružić.

Za neposredne izbore Republička izborna komisija ima rok do 8. novembra u 20.00 časova da proglasi rezultate. Posle objavljivanja u “Službenom glasniku” u roku od 20 dana nacionalni saveti moraju da konstituišu svoje organe.

“Očekujem fer i korektnu atmosferu”, rekao je Ružić i napomenuo da je sve učinjeno kako bi se poštovala procedura i građani izašli u što većem broju na izbore i dali legitimitet svojim nacionalnim savetima koji afirmišu službenu upotrebu jezika, pisma i obrazovanja.

Ružić je rekao i da su sve relevantne međunarodne institucije, OEBS i Savet Evrope, dale pozitivnu ocenu za sve ono što je Srbija uradila na ovom polju.

Ovi izbori se, kaže Ružić, mogu nazvati “svetkovinom demokratije” jer oko pola miliona ljudi na današnji dan ima priliku da na njima afirmiše svoju kulturu, jezik i tradiciju.

Izvor: RTS

12:10h

Svа birаčkа mеstа, kојih је 926, zа nеpоsrеdnе izbоrе zа člаnоvе nаciоnаlnih sаvеtа nаciоnаlnih mаnjinа, kојi sе оdržаvајu dаnаs, оtvоrеnа su nа vrеmе, u 7 čаsоvа.

Republička izborna komisija saopštava da zа sаdа izbоrni prоcеs prоtičе bеz nеprаvilnоsti, а svi birаči upisаni u pоsеbnе birаčkе spiskоvе, njih 467.545, nа nеpоsrеdnim izbоrimа zа člаnоvе nаciоnаlnih sаvеtа nаciоnаlnih mаnjinа mоgu dа glаsајu dо 20:00 čаsоvа.

11:59h

Osamnaest nacionalnih manjina članove Saveta bira na neposrednim izborima, a četiri – hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska putem elektorskih skupština. Te četiri elektorske skupštine biće održane u Beogradu od 12:00 sati.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je za RTS da očekuje fer i korektnu borbu na današnjim izborima. Ovi izbori se, kaže Ružić, mogu nazvati “svetkovinom demokratije” jer oko pola miliona ljudi na današnji dan ima priliku da na njima afirmiše svoju kulturu, jezik i tradiciju.

11:10h

Biračko mesto br. 13 u selu Željuša (opština Dimitrovgrad)

U opštini Dimitrovgrad biračka mesta su otvorena u 7:00 časova, glasa se na 23 biračka mesta u gradu i seoskim  mesnim zajednicama, a u poseban biračkih spisak bugarske nacionalne manjine upisano je 6.284 birača, saopšteno je za FAR iz Radnog tela za sprovođenje izbora za opštinu Dimitrovgrad.

U opštini Bosilegrad pravo glasa ima 5.237 birača, koji glasaju na 15 biračkih mesta. Biračka mesta su otvorena u 7:00 sati i glasanje protiče bez problema, izjavio je za FAR Miodrag Jakimov, koordinator radnog tela za sprovođenje izbora za opštinu Bosilegrad.

Glasački listići veličine A4 formata sadrže nazive proglašenih lista na srpskom jeziku i na jezicima nacionalnih manjina.

Na glasačkim listićima za izbor članova Nacionalnog saveta bugarske manjine su dve liste.

Pod brojem 1 je lista „Da vratimo dostojanstvo narodu“ – Stefan Kostov („Да върнем достойнството на народа“ – Стефан Костов), dok je pod  brojem 2 lista Vladimira Zaharijeva – „To smo mi – prirodni pokret – Vladimir Zaharijev“ („Това сме ние – природно движение – Владимир Захарийев“).

Prema informacijama Republičke izborne komisije, u poseban birački spisak bugarske nacionalne manjine ukupno je upisan 18.201 glasač.

10:30h

U Srbiji se danas održavaju treći redovni izbori za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina. Osamnaest nacionalnih manjina članove Saveta bira na neposrednim izborima, a četiri putem elektorskih skupština.

Za neposredne izbore ukupno je proglašeno 58 izbornih lista. Biračka mesta su otvorena u 7:00 časova, a glasa se na 926 biračkih mesta do 20:00 sati.

Prvi put će biti izglasan i formiran Nacionalni savet ruske nacionalne manjine, zbog čega će Srbija imati 22 nacionalna saveta umesto dosadašnjih 21.

Najviše lista podneto je na izborima za Nacionalni savet Rusina, kojih je sedam. Sledeći po broju lista su pripadnici albanske nacionalne manjine, koji su formirali i predali ukupno šest lista. Romi su predali pet izbornih lista, četiri ih ima kod Bošnjaka, Rumuna i Slovaka, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi imaju po tri liste. Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu listu, a makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska manjina biraće savet na elektorskoj skupštini u Beogradu.

Izbore sprovodi RIK, a konačni rezultatima biće objavljeni do 96 časova od završetka glasanja, posle čega sledi rok od 20 dana za konstituisanje i izbor organa nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Svaki savet ima predsednika, izvršni odbor, komisije za obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

Prema zakonodavstvu u Srbiji, nacionalni saveti su prvi put uvedeni kao kategorija 2002. godine i imaju nadležnost u četiri oblasti: kultura, obrazovanje, službena upotreba jezika i pisma i informisanje.

Izvor i foto: FAR

Napisao/la
Latest comment
  • Pa ovaja od slikutu iznad 18i20 odese s spiskove po satelit da zbira snsovci da glasaju. kakva smesna opstina i drzava

Ostavi komentar