a
 

Lista „To smo mi“ Vladimira Zaharijeva ubedljiva na izborima za Nacionalni savet Bugara u Dimitrovgradu i Bosilegradu

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora za Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine, u Dimitrovgradu i Bosilegradu najviše glasova osvojila je lista “To smo mi – prirodni pokret – Vladimir Zaharijev“ („Това сме ние – природно движение – Владимир Захарийев“).

Za ovu listu na 23 biračka mesta u opštini Dimitrovgrad, prema nezvaničnim podacima, glasalo je 2.609 glasača, odnosno 78,51 odsto.

Suparnička lista “Da vratimo dostojanstvo narodu“ – Stefan Kostov („Да върнем достойнството на народа“ – Стефан Костов) osvojila je 503 glasa, odnosno 15,13%.

U Dimitrovgradu i seoskim mesnim zajednicama glasalo je 3.323 birača od 6.284 upisanih u poseban birački spisak bugarske nacionalne manjine, što je 52,88%.

Prema prelimiranih rezultatima lista „To smo mi – prirodni pokret – Vladimir Zaharijev“ u opštini Bosilegrad osvojila je 3.098 glasova, odnosno 88,61%.

Za listu „Da vratimo dostojanstvo narodu“ – Stefan Kostov  glasalo je 398 birača, odnosno 11,38%.

U opštini Bosilegrad je od 5.237 upisanih birača na 15 biračkih mesta izašlo 3.496 birača, odnosno 66,75%.

Iz radnih tela za sprovođenje izbora u obe opštine saopšteno je da je izbоrni dаn prоtеkао bеz uоčеnih nеprаvilnоsti.

U poseban birački spisak bugarske nacionalne manjine, prema podacima RIK-a, upisan je 18.201 glasač. Za novi Nacionalni savet Bugara glasalo se i u Babušnici, Pirotu, Beloj Palanci, Nišu, Surdulici, Vranju, Pančevu, Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima.

Nakon prikupljanja podataka sa svih biračkih mesta znaće se broj osvojenih mandata po listama, koje su učestvovale na izborima.

Na listi „To smo mi – Prirodni pokret“ nakon neočekivanih preokreta tokom izborne kampanje i povlačenja liste „Ujedinjenje Bugara u Srbiji“ našli su se predsednici opština Bosilegrad i Dimitrovgrad – prvi na listi Vladimir Zaharijev, a drugi Vladica Dimitrov. Listu „Da vratimo dostojanstvo narodu“ predvodio je Stefan Kostov, privatni preduzetnik iz Bosilegrada.

Nеpоsrеdni izbоri zа člаnоvе nаciоnаlnih sаvеtа nаciоnаlnih mаnjinа оdržаni su nа 926 birаčkih mеstа, nа kојimа је mоglо dа glаsа 467.545 birаčа, upisаnih u pоsеbnе birаčkе spiskоvе.

 

Izbore sprovodi RIK, a konačni rezultati biće objavljeni do 96 časova od završetka glasanja, posle čega sledi rok od 20 dana za konstituisanje i izbor organa nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Svaki savet ima predsednika, izvršni odbor, komisije za obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

Prema zakonodavstvu u Srbiji, nacionalni saveti su prvi put uvedeni kao kategorija 2002. godine i imaju nadležnost u četiri oblasti: kultura, obrazovanje, službena upotreba jezika i pisma i informisanje.

P. Videnov / A. Todorov

Foto: S. Pavić / S. Milanov / B. Ivanov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar