Povodom Vukove nedelje u Dimitrovgradu otvorena izložba radova Kristine Stamenov

U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov“ u Dimitrovgradu sinoć je otvorena izložba rukotvorina Dimitrovgrađanke Kristine Stamenov.

Ova izložba je jedna u nizu manifestacija kojima Narodna biblioteka i Zavičajna muzejska zbirka svake godine obeležavaju Vukovu nedelju. Kako je u svom obraćanju prisutnima na otvaranju istakla direktorka Biblioteke Jasminka Mančev, ideja ovakvih događaja je da se pokaže kreativnost naših vrednih i talentovanih sugrađana koji se bave izradom različitih ručnih radova, a izuzetnu zaslugu za ideju i organizaciju izložbi ima Vesna Nikolov iz Zavičajne muzejske zbirke.

Ljubitelji kreativnosti i ručnog rada u okviru izložbe mogu videti raznovrsne ukrasne predmete – neobične slike, korpice i cvetne aranžmane od papira, zanimljive lutkice napravljene od šaši, kao i crteže nastale vodenim bojama i tušem.

Prema rečima autorke, njena prva lutkica nastala je još pre desetak godina, a u poslednje vreme počela je aktivnije da se bavi kreativnim radom. Izrada unikatnih rukotvorina za sada je samo hobi kojim se bavi za svoju dušu, ispunjava slobodno vreme i koji je, kako kaže, izuzetno opušta i smiruje. Iako je ovo prva izložba na kojoj predstavlja svoje rukotvorine, Kristina Stamenov je pred Dimitrovgrađanima i ranije pokazala svoju kreativnost – budući da je pre Visoke poslovne završila Tekstilnu školu, okušala se i u izradi nacrta modela, kao i samih kostima koji su korišćeni u dečijoj predstavi „Mali princ“.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati u „Sobi Detka Petrova“ do kraja radne nedelje.

D. Jelenkov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar