RIK objavio konačne rezultate izbora za Nacionalne savete: Lista Zaharijeva osvojila 17, a Kostova 2 mandata

Za članove Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine izborne liste su osvojile sledeći broj glasova, odnosno, mandata:

Izborna lista „DA VRATIMO DOSTOJANSTVO NARODU“ – STEFAN KOSTOV, osvojila je 1.303 glasa ili 2 mandata i

Izborna lista “To smo mi” – Prirodni pokret – “Tova sme nie” – prirodno dviženie – Vladimir Zaharijev – Vladimir Zahariйev, osvojila je 8.630 glasova ili 17 mandata.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je konačne rezultate na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina, održanim u nedelju, 4. novembra.

Na izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) glasalo je 106.328 birača, od kojih je 22.141 glasalo za listu Samoopredeljenje-dr Sulejman Ugljanin. Ta lista imaće 14 od 35 članova BNV-a, dok će 13 članova imati Matica Bošnjaka-akademik Muamer Zukorlić, a osam članova imaće lista “Vakat je-prof. dr Sait Kačapor”.

Na izborima za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine glasalo je 14.274 birača, a najviše glasova osvojila je lista “Partija za demokratsko delovanje-Šaip Kamberi” koja će imati šest članova saveta.

Izborna lista “Alternativa za promene-Šćipim Arifi” koja je osvojila 3.723 glasa imaće četiri člana, dok će dva člana imati “Demokratska partija-dr sci. Nagio Arifi”.

Za Nacionalni savet aškalijske nacionalne manjine glasalo je 1.216 birača, a najviše članova saveta, sedam osvojila je lista “Za pobedu”- Erdelj Osman.

Najviše članova u Nacionalnom savetu bugarske nacionalne manjine imaće lista “To smo mi” – prirodni pokret, koja će imati 17 članova, a dva mandata osvojila je lista “Da vratimo dostojanstvo narodu – Stefan Kostov”.

Na izborima za članove saveta bunjevačke manjine 13 članova osvojila je lista “Bunjevci zajedno”, a glasalo je 7.844 birača.

“Vlasi za Srbiju” imaće 22 člana u savetu vlaške nacionalne manjine za koju je glasalo 13.320 birača.

U Nacionalnom savetu grčke nacionalne manjine svih 15 članova biće sa liste “Grci zajedno-Petar Rodificis” koja je jedina učestvovala na tim izborima.

Egipatski nacionalni savet činiće šest članova sa liste “Esnaf”- Kujtim Demir koja je osvojila 946 glasova od 3.938 glasača koji su učestvovali na izborima.

Većinu u Nacionalnom savetu Mađara činiće 30 članova liste “Mađarska sloga” koja je osvojila 39.166 glasova od 129.467 birača koji su izašli na izbore.

“Gerhard” podunavske Švabe-zajedno, Antun Bek osvojila je 10 mesta u Nacionalnom savetu nemačke nacionalne manjine, a u savetu Poljaka svih 15 članova biće sa liste “Svim srcem za Poljake”.

Najviše glasova – 27.645 za izbor članova saveta romske nacionalne manjine osvojila je lista “Sveevropski romski pokret” koja će imati 32 od 35 članova tog saveta.

“Rusini zajedno” osvojili su devet mesta u savetu rusinske nacionalne manjine, dok su “Slovaci napred!-Pavel Surovi” osvojili devet mesta na izborima za savet te nacionalne manjine.

Na izborima za slovenačku manjinu pobedila je lista “Slovenci zajedno” koja je bila jedina, a Nacionalni savet ukrajinske nacionalne manjine činiće pet članova Grupe birača “Senjuk” – Ivan Kuzma, četiri člana liste “Tvoj narod, tvoj glas-zajedno za Ukrajince-Miroslav Hočak”, a tri sa liste “Kolomejka-Nikola Ljuhović”.

Na sednici RIK-a rečeno je da je ove izbore obeležio minimalan broj prigovora, svega šest.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biće ponovljeni 14. novembra na dva glasačka mesta – u Beloj Crkvi i Vršcu, gde će ponovo glasati pripadnici češke, odnosno rumunske manjine, rečeno je na sednici RIK-a.

Svoje predstavnike na neposrednim izborima birali su Rusini, Albanci, Romi, Bošnjaci, Rumuni, Slovaci, Aškalije, Egipćani, Nemci, Česi, Bugari, Bunjevci, Vlasi, Mađari, Ukraijinci, Grci, Poljaci, Slovenci, dok su Hrvati, Crnogorci, Makedonci i Rusi to učinili na elektorskim skupštinama.

Na neposrednim izborima pravo glasa imalo je 467.545 birača.

Nakon što RIK komisija objavi rezultate u Službenom glasniku, saveti u roku od 20 dana moraju da se konstituišu i formiraju organe.

Svaki savet ima predsednika, izvršni odbor i odbore za četri ključne oblasti u kojima saveti i imaju nadležnosti – obrazovanje, kulturu, obaveštavanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

Izvor: N1 / Tanjug / RTS / RIK

Foto: B. Ivanov / S. Pavić / S. Milanov 

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar