Bulićeva „Dušanova kletva“ predstavljena u Nišu

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu, novinar i pisac Vanja Bulić, sinoć je predstavio svoje književno stvaralštvo. Iako je veče bilo posvećeno njegovoj najnovijoj knjizi „Dušanova kletva“, autor je upoznao čitaoce i sa prethodnim delima. Malo ljudi zna da je izdao i dve knjige sa satiričnim pričama – „Zašto Bog nema auto“ i „Muškarac u izvesnim godinama“ koja sadrži 40 priča.

Vanja je rekao da u svojim knjigama kombinuje istoriju, religiju i današnjicu i objasnio otkud kombinacija policijskog izraza i Bogorodice u njegovom romanu „Dosije Bogorodica“. Ikona optočena dijamantima sa polovinom najvećeg iskopanog safira bila je godinama zaključana u sefu crnogorske policije. Nakon otvaranja sefa, safir je nestao, a otuda i naziv „Dosije Bogorodica“.

Tokom književne večeri, posetioci su mogli da saznaju mnoge zanimljivosti o nastanku knjiga, kao i o njihovom dizajnu. Na korici svake knjige nalazi se krst koji je povezan sa sadržajem knjige. Na „Simeonovom pečatu“ nalazi se krst koji je zaista bio na pečatu. Na „Teslinoj pošiljci“ nalazi se grb Kulturno umetničkog društva „Nikola Tesla“ koji je sam Tesla nacrtao.

Takođe, u svakoj knjizi Vanja osniva novo tajno društvo kako bi priču učinio zanimljivijom. S obzirom na to da kombinuje istoriju, religiju i današnjicu, mnogi čitaoci ga pitaju da li su događaji i društva iz knjiga zaista postojali, što samo potvrđuje da je on jedan vrstan pisac.

  Emilija Vacev, Niš

Foto: Emilija Vacev / delfi.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar