a
 

Nacionalni savet bugarske manjine biće konstituisan 28. novembra

Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta bugarske nacionalne u Srbiji održaće se 28. novembra od 12:00 sati u Bosilegradu, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouporave.

Na dnevnom redu je izbor radnog predsedništva, potvrđivanje mandata i konstituisanje Nacionalnog saveta.

Podsećamo, na izborima održanim 4. novembra pobedlia je lista „To smo mi – prirodni pokret – Vladimir Zaharijev”, koja će u novom sazivu Nacionalnog saveta imati čak 17 mesta. Lista „Da vratimo dostojanstvo narodu – Stefan Kostov“ imaće samo dva mandata.

Interesantna je činjenica da su na pobedničkoj listi oba predsednika opština, Bosilegrada – Vladimir Zaharijev i Dimitrovgrada – Vladica Dimitrov, kao i zamenik predsednika opštine Bosilegrad Stefan Stojkov. Prema Zakonu o  Nacionalnim savetima ni jedan od te trojice nema prava na funkciju u savetu.

Od 19 mesta u Nacionalnom savetu Bugara, samo troje će biti iz Dimitrovgrada.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar