a
 

Pristupanje EU mnogo zavisi od lokalnih samouprava

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je na Skupštini Stalne konferencije gradova i opština, čija je tema bila “Evropska budućnost lokalne samouprave”, da se oko 70 odsto evropskih direktiva i zakona odnosi na lokalni nivo.

„Zbog toga je od posebnog značaja uspostavljanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave da iskoriste fondove EU koji su namenjeni podršci za sprovođenje reformi koje su neophodne za primenu ovih standarda“, rekao je Ružić

Reforma javne uprave jedna je od presudnih uslova za pristupanje Srbije EU, naglasio je Ružić i dodao da su od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, jedinice lokalnih samouprava predstavljene preko SKGO u oko 24.

Istovremeno, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je  kazala da je optimista “u tom pogledu”, jer  se srpska lokalna saouprava za EU priprema “solidnim tempom”.

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, naveo je da Srbija mora imati efikasnu i transparentnu javnu upravu kako bi mogla da koristi novac iz EU fondova.,

Na skupu SKGO u Centru Sava predstavnici 24 grada i opština potpisali su memorandume o saradnji sa SKGO za podršku u raznim oblastima.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: mduls.gov.rs

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar