U Srbiji su svi građani jednaki

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava danas, poručilo je da su u Republici Srbiji svi građani jednaki.

“Upravo pod geslom “Jednaki“ pokrenuli smo i kampanju sa ciljem podizanja svesti građana, ali i kako bismo pružili podršku osobama sa invaliditetom. Ove godine organizovali smo sajam “ J=DNAKI ” na Beogradskom sajmu, koji je prvi put od osnivanja prilagođen osobama sa invaliditetom. Tom prilikom smo podelili i značke koje se nose cele godine i simbolišu jednakost građana bez obzira na različitosti. Tokom medijske kampanje emitovali smo dva promotivna spota, a od danas počinje sa emitovanjem i treći. Od danas su u distribuciji i poštanske marke i koverte sa prigodnim motivima”, rekao je ministar Zoran Đorđević i pozvao medije da emitovanjem spotova podrže kampanju.

Ministarstvo je tokom prethodnih godinu dana nabavilo Brajeve štampače, organizovalo 2159 aktivnosti inkluzivnog karaktera, 29 sportskih takmičenja za osobe sa invaliditetom, obezbedilo 700 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, izvršilo rekonstrukciju i opremanje saveza i udruženja osoba sa invaliditetom, postavilo zvučnu signalizaciju na 57 raskrsnica, uradilo adaptaciju objekata za osobe sa fizičkim smetnjama, razvilo aplikaciju o pristupačnosti objekata, organizovalo obuku i finansiralo 43 kancelarije za znakovne prevodioce.

“Osluškujemo potrebe osoba sa invaliditetom i trudimo se da izađemo u susret u skladu sa mogućnostima. Želim da pošaljem poruku da brinemo o njima svakog dana u godini, a ne samo danas”, poručio je ministar Đorđević.

  Izvor: minrzs.gov.rs

Foto: Kancelarija za ljudska prava

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar