a
 

FAR na Skupštini AOM-a: Asocijacija onlajn medija održala u Beogradu godišnju Skupštinu

Na najvišem skupu tog medijskog udruženja, koje ima 22 člana, danas je razgovorano o pritscima na medije, bezbednosti u radu novinara i nameri da se sa drugim novinarskim udruženjima uđe u straregiju za poboljšanje uslova rada svih medija, a pogotovo onih malih i na lokalu.

Na godišnjoj Skupštini Asocijacije onlajn medija bilo je reči i o načinu izbora „medijskih stručnjaka“ u komisijama za finasiranje lokalnih medijskih projekata, pri čemu su pod stručnu sumnju dovedeni oni koji su od skora u nekavim prilično nedefinisanim „medijskim asocijacijama“ ili su ih  često i sami formirali. Dešava se da su upravo oni, koji su istovremeno članovi i u po više opštinskih komisija.

Takođe se razgovaralo i o edukaciji novinara i medijskih radnika, kako bi bili spremni da sami sebi pomognu prvom momentu nasrtaja na njihova profesionalna i ljudska  prava. U tu svrhu biće izrađen kratak onlajn podsetnik ili i vodič, koji će biti postavljen na sajtu AOM-a.

Nije mogao biti zaobiđen ni slučaj „Južnih vesti“, gde ja na „putinovski način, preko poreskih organa pokušan pritisak na to glasilo. Slučaj duže od godine nije rešen, ali je dobio tok, kome se nisu nadali oni koji su ga pokrenuli, jer je prenesen na razmatranje čak u Ministarstvo kulture i informisanja.

AOM je izabrao i nov Upravni odbor i dopunio jednim novim članom Nadzorni odbor.

Novi predsednik Asocijacije onlajn medija naredne tri godine biće Dragan Petković (Južne vesti).

Potpredsednica AOM-a, kao i do sada, biće Tanja Maksić (BIRN).

Članovi Skupštine AOM-a su tajnim glasanjem prethodno izabrali članove Upravng odbora, koji će u narednom periodu, pored Dragana Petkovića i Tanje Maksić, činiti Maja Leđenac (Autonomija), Ljiljana Stojanović (JUG Press) i Ivana Stevanović (Fondacija Slavko Ćuruvija).

Za novog člana Nadzornog odbora AOM-a tajnim glasanjem izabrana je Danijela Vučić (Media i reform centar), koja se ovom telu pridružila dosadašnjim članovima Miloradu Bjeletiću(Beogradska otvorena škola BOŠ) i Saši Trifunoviću (Ist Media).

Na Skupštini Asocijacije onlajn medija bili su i predstavnici  portala FAR, koji je od aprila ove godine član AOM-a.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar