a
 

Sajam manjina u Beogradu: Bugarsku manjinu predstavljao Nacionalni savet Bugara i Bosilegrad

U Hali 5 „Beogradskog sajma“ održan je Sajam nacionalnih manjina Srbije. Na preko 30 štandova učešće je uzelo 28 nacionalnih manjina i 23 Nacionalna saveta. Bugarsku manjinu predstavljao je Nacionalni Savet Bugara u Srbiji i Bosilegrad, koji su se prikazali gastronomske specijalitete i folklor iz bosilegradskog kraja.

Slično je bilo i na štandovima drugih manjina, sem što su Romi, Hrvati i Bunjevci, koji su imali dva štanda pokazali i svoje izdavaštvo.

Deo sajma manjina  bila je „Žikina šarenica“, na čijoj je bini i pred kamerama „TV Pink“ svaka nacionalna manjina pokazala svoje folklorno umeće, njegovo bogatstvo i svoju kulturnu specifičnost.

Treću godini zaredom ovaj događaj pod nazivom “Složni mozaik Srbije” organizovala je Kancelarija za ljudska i manjinska.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar