a
 

Predstavljena kulturna mapa Srbije, Dimitrovgrad samo simbolično

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da mapa ustanova kulture, objavljena na geoportalu Geosrbija, predstavlja najpotpuniji spisak ustanova kulture u Srbiji koji obuhvata nekoliko hiljada ustanova, a to su muzeji, bioskopi, biblioteke, pozorišta, galerije, zavodi za zaštitu spomenika, arhivi, domovi kulture, kulturni centri.

This image has an empty alt attribute; its file name is 425-1024x683.jpg

“Digitalizacija nosi sa sobom jednu novu vrstu kulture, to je kultura doba u kome živimo”, rekao je Vukosavljević na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena mapa.

Vukosavljević je istakao da je ovo prvi ovakav set podataka iz oblasti kulture u Evropi, a biće i prvi set otvorenih podataka na državnom portalu.

“Prema našim podacima nigde u Evropi na ovaj način ne može da se izvrši pretraga ustanova kulture”, navao je Vukosavljević.

This image has an empty alt attribute; its file name is 426-1-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 427-1-1024x708.jpg

Intersantno je da su na karti Geosrbije samo četiri objekta kulture u opštini Dimitrovgrad. Manastir Sveti Jovan Bogoslov u Poganovu, Planinički manastir, manastir Sveti Kirik i Julita kod sela Smilovci i crkva Svetog Arhanđela u selu Boljevdol.

Iz samog Dimitrovgrada nije mapiran ni jedan objekat, čak ni jedinstveni Pametnik, iako ih u gradu Pirotu ima najmanje desetak.

Krivica što je tako nije do geoportala Geosrbija, nego do onih koji mu očigledno nisu dostavili valjane podatke.

 Slobodan Aleksić, Beograd (Izvor: Fonet)

Foto: Fonet / arhiva FAR-a

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar