a
 

Budžet opštine Dimitrovgrad za 2019. godinu 757.308.094 dinara – Predstavnici odborničke grupe Savеza za Srbiju napustili sednicu

Današnja sednica Skupštine opštine Dimitrovgrad je počela zahtevom zamenika šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju Dragice Angelov da se u dnevni red zasedanja uvrsti predlog odluke o izgradnji mini – hidroelektrana na teritoriji opštine Dimitrovgrad. Međutim, odbornici lokalnog parlamenta nisu izglasali da se pomenuta tačka nađe na razmatranju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 442-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 443-1024x683.jpg

Zamenik predsednika opštine Zoran Gerov je za skupštinskom govornicom izjavio da je predlog izuzetno ozbiljan i da ne treba sada da bude na dnevnom redu iz razloga, što od momenta kada je stigao nije prošlo dovoljno vremena za njegovu kvalitetnu pripremu i analizu.

„Donošenjem odluke i izjašnjavanjem protiv nečega, a što je u skladu sa važećim zakonima i propisima Republike Srbije, sebi stavljamo oko vrata etiketu koja nam ne ide u prilog. Pratili smo sva dešavanja u vezi izgradnje mini-hidroelektrana posebno u Pirotskom okrugu, tako da smatram da je tema preozbiljna i da bi trebalo da se dublje analizira. Ovo ne znači da mi ne želimo da razmatramo ovu veoma kompleksnu materiju, već da treba više vremena kako bi se sagledali svi aspekti, a izvršna vlast će ovu tačku svakako staviti na glasanje na nekoj od sednica u narednoj godini. Mi smo stupili u kontakt sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i početkom januara bi ministar Trivan trebalo da poseti našu opštinu kako bi održali sastanak sa njim“ – istakao je Gerov.

Nakon toga, predstavnici odborničke grupe Saveza za Srbiju demonstrativno su napustili današnju sednicu Skupštine opštine zbog, kako je istakao njen predsednik Zoran Petrov, podrške građanskom protestu koji će se sutra, 22. decembra, održati u Beogradu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 444-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 445-1024x683.jpg

Odbornici su na zasedanju usvojili odluku o budžetu opštine Dimitrovgrad za 2019. godinu. Projektovani budžet za narednu godinu iznosiće 757.308.094 dinara. Tekuća budžetska rezerva planirana je u iznosu od 10 miliona, a stalna od million dinara.

U svojstvu izvestioca Zoran Gerov, zamenik predsednika opštine je rekao da je budžet uravnotežen prema optimalnim mogućnostima. Gerov je takođe najavio nekoliko investicionih projekata. On je istakao da će se u narednoj godini raditi kanalizacione mreže u selu Gojin Dol i u naselju Gornji Beleš. Takođe, prema njegovim rečima, vršiće se sanacija kanala u ulici Georgi Dimitrov, biće izgrađena sekundarna vodovodna mreža u Željuši, a iz opštinskog budžeta biće izdvojena sredstva za nastavak rekonstrukcije i sanacije Centra za kulturu. U predstojećoj godini radiće se i na unapređenju sportske infrastrukture i bezbednosti saobraćaja u gradu, kao i na uređenju platoa ispred Centra za kulturu, istakao je, između ostalog, Gerov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 446-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 447-1024x683.jpg

Odbornici lokalnog parlamenta su usvojili i sledeće odluke: o lokalnim komunalnim taksama, o naknadama za korišćenje javnih površina, o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, o visini naknade za usluge koje vrši Opštinka uprava, kao i odluku o visini boravišne takse. Takođe, usvojen je i Kadrovski plan organa, stručnih službi i posebnih organizacija opštine Dimitrovgrad za 2019. godinu,

This image has an empty alt attribute; its file name is 448-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 449-1024x683.jpg

Na sednici su usvojeni i programi poslovanja i rada sa finansijskim planom za 2019. godinu sledećih korisnika budžeta: Istorijskog arhiva u Pirotu, JP „Komunalac“, Ustanove za sport i turizam „Sportsko turistički centar Caribrod“, Centra za socijalni rad opštine Dimitrovgrad, Narodne biblioteke „Detko Petrov“. Centra za kulturu i Crvenog krsta – Dimitrovgrad.

  A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar