a
 

Borisov: Ujedinjeni u rešavanju problema; Vučić: Hvala Bugarskoj na podršci

Na zajedničkom sastanku premijera Bugarske, Rumunije i Grčke i predsednika Srbije u Beogradu postignuto nekoliko dogovora o važnim pitanjima, koja se odnose na bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 472-1-1024x852.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 473-1011x1024.jpg

Premijer Bugarske Bojko Borisov zahvalio se Aleksandru Vučiću na gostoprimstvu i mogućnosti da sa ostalim premijerima bude u Beogradu.

“Nema boljeg mesta u EU i naši sastanci su uvek u saglasnosti sa stavovima EU kada je reč o proširenju i ekonomskom regionu. Naše zemlje imaju veliki potencijal od Dunava, Crnog i Egejskog mora i ne treba da budemo potcenjeni već da dalje razvijamo ove potencijale u budućnosti”, rekao je Borisov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 474.jpg

“Kad je reč o problemima moramo da budemo ujedinjeni i u zajedničkoj migracionoj politici i u tom smislu oslanjam se na rumunsko predsedavanje da zadrži tu temu na agendi EU, kao i Solunsku agendu kada je reč o daljem proširenju i budućem članstvu Srbije. Mi smo kompatibilni sa svima koji žele povezivanje ali smo spremni i za zajedničke kandidature kao što je ova u fudbalu”, dodao je Bojko Borisov.

Bugarski premijer je takođe rekao da je njegova zemlja juče objavila tender za gasni konektor sa Srbijom i gasno čvorište i najavio da će Bugarska nastaviti sa istraživanjima na tom polju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 475.jpg

Konkretni infrastrukturni projekti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je u razgovorima sa premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije dogovoreno nekoliko konkretnih projekata za infrastrukturno i energetsko povezivanje četiri zemlje.

On je istakao da je za Srbiju značajno da uskoro završe istočni i južni krak Koridora 10 i dodao da ćemo kroz nekoliko nedelja ili meseci biti spremni da „izađemo” i do granice sa Makedonijom i do granice sa Bugarskom, što je značajno i za Grčku i za Bugarsku.

Bilo je reči i železničkom povezivanju, a Vučić je podsetio da će Srbija ulažiti u modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad 261 milion evra.

This image has an empty alt attribute; its file name is 476.jpg

Vučić je zahvalio premijeru Bugarske Borisovu na podršci u evropskim integracijama tokom predsedavanja EU, istakavši da je uveren da će to činiti i Rumunija, kao sledeća predsedavajuća.

On je rekao da je na sastanku sa predsednicima vlada Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Vjorikom Danćilom razgovarano i o izgradnji auto-puta od Vršca do Temišvara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 477-1024x652.jpg

Zajednička kandidatura za SP u fudbalu

Na sastanku u Beogradu je takođe doneta odluka o formiranju inicijalnog organizacionog komiteta u kojem će biti po četiri predstavnika Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke, preko kojeg će se te zemlje zajednički kandidovati za organizaciju Evropskog prvanstva u fudbalu 2028 godine i Svetskog prvenstva 2030. godine.

 Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Ambasada Republike Bugarske / RTS / Fejsbuk stranica Bojka Borisova / Tanjug – Dragan Kujundžić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar