a
 

Realizovana prva faza projekta “Formiranje digitalnog centra i digitalizacija građe asociranih ustanova” u Bosilegradu

Ustanova centar kulture “Bosilegrad” na konferenciji za medije predstavila je rezultate projekta “Formiranje digitalnog centra i digitalizacija građe asociranih ustanova”.

Za realizaciju ovog projekta odobrenog na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, govorio je direktor ustanove Voislav Božilov, koji je između ostalog naglasio, da je digitalni centar formiran zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture u iznosu od 500.000 dinara, opštine Bosilegrad koja je za tu namenu izdvojila 133.544 dinara i Ustanove kulture, koja je iz sobstvenih izvora izdvojila 34.177 dinara.

“Realizovali smo prvu fazu projekta opremivši dve prostorije gde je smešten digitalni centar, kupili savremeni skener, digitalni foto aparat, računar, nameštaj i ostalo što je neophodno za funkcionisanje centra. U proteklih nekoliko meseci uspeli smo da digitalizujemo sva izdanja lista “Bratstvo” od 1959. do 1970. godine” – rekao je Božilov i naglasio da se nada da će biti realiyovana i druga faza doopremanja digitalnog centra u kojem će moći da se vrši digitalizacija svega što je vredno za kulturno, naučno i svakojako drugo nasleđe stanovništva opštine Bosilegrad.

This image has an empty alt attribute; its file name is 470-1024x517.jpg

Da bi se realizovala druga faza projekta potrebno je još 2.700.000 dinara.
Stefan Stojkov, zamenik predsednika opštine Bosilegrad, koji je sa saradnicima prisustvovao konferenciji, naglasio je da Ustanova centar kulture “Bosilegrad” treba da nastavi da dovrši započeti projekat, koji će imati svoju dalju održivost, a sredstva će se i dalje tražiti na konkursima raznih ministarstava, Nacionalnog saveta i od opštine Bosilegrad.
Sam process digitalizacije na primeru “Bratstva” pojasnio je koordinator projekta Goran Milanov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 471.jpg

“Naš cilj je da jednog dana izradimo stranicu koju će svi zainteresovani građanin moći da koriste i u svakom momentu da se upoznaju sa brojnim dokumentima o kulturnom, umetničkom, naučnom i istorijskom nasleđu, sa kojim raspolaže opština Bosilegrad” – istakao je direktor Voislav Božilov tokom predstavljanja projekta i upoznavanja prisutnih sa novim digitalnim centrom, koji radi u okviru Ustanove centar kulture “Bosilegrad”.

B. Ivanov

Napisao/la

Božidar Ivanov je rođen 1970. godine. Iako ekonomista po profesiji, potpuno se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u Ustanovi Centar kulture Bosilegrad u organizacionoj jedinici Radio-televizija Bosilegrad od 1998. godine, gde kao novinar-voditelj već 18 godina učestvuje u stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-voditelj od 1998. do 2016. godine u Radio Bosilegradu iza koga stoje sati i sati emisija, reportaža, intervjua... Saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Fokus, Televizije 017 i Bugarskog nacionalnog radija. Član NUNS-a, dobitnik novinarskih priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima. Učesnik na svim BBC-ovim školama i aktivni učesnik u očuvanju informisanja na bugarskom jeziku preko Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Republike Srbije u predhodna dva saziva.

Bez komentara

Ostavi komentar