Reporteri FAR-a u Rakiti: Meštani brane i seoski put

Situacija u selu Rakita se i dalje ne smiruje, a grupa meštana juče je sprečila izvođača radova da prekopa seoski put i postavi cevi koje treba da sprovedu Rakitsku reku do mašinske hale nizvodno od sela. Istovremeno, predstavnici Zavoda za zaštitu prirode i republički inspektor za zaštitu životne sredine izašli su na teren i obišli mesto izvođenja radova nakon prispelih prijava građana.

Izgradnja male hidroelektrane investitora Gorana Belića iz Beograda, započeta pre više od godinu dana, izazvala je veliki otpor meštana Rakite, kao i aktivista i građana iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“. Okupljanja u Rakiti su svakodnevna, a često dolazi do incidentnih situacija koje su pre dva dana rezultirala i fizičkim obračunom. Nakon potpunog obrušavanja seoskog puta iznad postojećeg dela gradilišta na kome se gradi vodozahvat, na trasi cevovoda MHE sada se našao još jedan seoski put.

This image has an empty alt attribute; its file name is 651-1024x681.jpg

Grupa meštana koja je juče imala nameru da dođe do svojih imanja i ekonomskih objekata nizvodno od sela, nije dozvolila izvođaču radova da nastavi prekopavanje seoskog puta na 300 metara nizvodno od ulaza u selo. Višečasovni prekid radova obeležile su i ovog puta prepirke i ubeđivanja meštana sa jedne i obezbeđenja agencije „Protekta“ i dela građevinskih radnika sa druge strane. Do fizičkog sukoba, za razliku od prekjučerašnjeg dana, nije došlo, iako je povremeno situacija postajala napeta. Policijski službenici su pratili dešavanja i povremeno pozivali i jednu i drugu stranu na uzdržanost.

This image has an empty alt attribute; its file name is 652-1024x768.jpg

„Hoću da prođem ovde, ovo nije gradilište, ovo je put, omogućite mi da prođem kolima i prevezem materijal do mog imanja“ – zahtevao je Desimir Stojanov, predsednik MZ Rakita vidno uznemiren što je izvođač radova terenskim vozilom i mašinom blokirao seoski put.

This image has an empty alt attribute; its file name is 653-1024x699.jpg

Danilo Stojanov, član predsedništva MZ Rakita, u izjavi za FAR ukazao je na strahovanja meštana da dalji nastavak radova u ovom delu Rakitske reke može da dovede do nastajanja klizišta i uništavanja privatne imovine koja se nalazi pored planirane trase cevovoda i dodao:

„Osnovni razlog za naš protest je odbrana Rakitske reke i ugroženost naše imovine i živog sveta reke. Reka se danima zamućuje, menja trasa cevovoda, blokira nam se prilaz imanjima, uništavaju seoski putevi, a poslednje u svemu je stavljanje naše imovine pod hipoteku. Meni je stavljeno 5 parcela pod hipoteku, niko me nije obavestio niti pitao u vezi toga. Tražili smo i zaštitu od strane lokalne samouprave u Babušnici, ali nema odgovarajuće reakcije niti načelnika uprave, niti nadležnih opštinskih inspekcijskih službi koje i ne dolaze u Rakitu“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 654.jpg

Mesto izvođenja radova su obišli i republički inspektor za zaštitu životne sredine Milan Štetić, kao i Saša Branković, ihtiolog u Zavodu za zaštitu prirode, a povodom prijave aktivista iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ kojom je zahtevana reakcija nadležnih službi u vezi narušavanja staništa ugroženih vrsta, višednevnog zamućenja reke i uklanjanja vegetacije duž trase cevovoda.

 Sergej Ivanov

Foto: Sergej Ivanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar