Udruženje „Fokus Caribrod“ predstavilo projekat namenjen jačanju aktivizma kod mladih

Udruženje „Fokus Caribrod“ održalo je u Dimitrovgradu konferenciju za novinare i radionicu za mlade pod nazivom „Aktivna participacija i uticaj na donosioce odluka“, a u okviru projekta „Aktivno učešće mladih kao preduslov razvoja društva“.

Projekat je jedan od 5 odobrenih u okviru programa Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ (ReLOaD) koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i finansiran je od strane Evropske unije, odnosno delimično kofinansiran od strane Opštine Dimitovgrad.

This image has an empty alt attribute; its file name is 685.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 686-1024x683.jpg

Toni Aleksov, predsednik udruženja, u izjavi za novinare naveo je da je cilj projekta da pomogne jačanju aktivizma kod mladih i poveća njihove sposobnosti da identifikuju lokalne probleme, kao i da pokrenu proces prevazilaženja problema na način koji će uticati na donosioce odluka i na sam proces rešavanja tih problema. Ukazao je i na činjenicu da Opština Dimitrovgrad, iako ima formiran Savet za mlade, to radno telo nije funkcionalno i do sada nije održalo ni jednu sednicu. „Savet za mlade je telo koje je predviđeno i Nacionalnom strategijom za mlade“ dodao je Aleksov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 687-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 688-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 689-1024x683.jpg

Radionica „Aktivna participacija i uticaj na donosioce odluka“ prva je od ukupno pet planiranih u okviru projekta, a namera da je se ovom radionicom kod mladih poveća svest o značaju aktivnog učešća u rešavanju problema potreba sredine. Nakon ove, biće organizovana radionica pod nazivom „Photo voice“ koja ima za cilj da pomogne mladima da upotrebom modernih tehnologija i fotografije ostvare uticaj u društvu, u smislu ukazivanja na određene probleme.

This image has an empty alt attribute; its file name is 690-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 691-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 692-1024x683.jpg

„Fotografije koje budu izrađene, poslužiće za organizovanje izložbe i izdvajanje jedne teme koju će mladi učesnici projekta iskoristiti za organizovanje jedne volonterske akcije“, izjavio je Aleksov i ujedno predstavio prisutnima Stefana Pavića, kao menadžera ovog projekta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 693-1024x768.jpg

Današnju radionicu propratilo je dvadesetak učenika uglavnom iz dimitrovgradske gimnazije. Planirano je da se projekat „Aktivno učešće mladih kao preduсlov razvoja društva“ završi na proleće 2019. godine.

Sergej Ivanov

Foto: Stefan Pavić / Sergej Ivanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar