a
 

Julijanska nova godina i Vasilica

Iako nije zvanična Nova godina, ona se danas proslavlja u mnogim balkanskim zemljama, pre svega u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji. Julijansku ili Pravoslavnu Novu godinu slave i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim republikama. Međutim, tradicija obeležavanja Julijanske nove godine postoji i u Švajcarskoj, Škotskoj, u nekim nemačkim kantonima, kao i u drugim zemljama.

Prema običaju na trpezu se iznose glava pečenice i plećka sačuvana od Božića, pola česnice, Božićna sveća i slama.

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski calendar danas obeležavanju i Obrezanje Gospodnje, veliki praznik poznatiji kao Sveti Vasilije Veliki. Ovaj dan se slavi u čast obrezanja Gospoda Isusa Hrista, odnosno, “Stavljanja ovozemaljskog i ljudskog pečata na sina Božijeg”. Praznik se u narodu jove još Vasilica ili Vasuljica, koji se proslavlja kao imendan ili krsna slava, a obeležavaju ga i pripadnici romske nacionalnosti.

Većina hrišćana preuzela reformisani kalendar koji je uveo papa Gregorije, kada je 4. oktobar 1582. godine proglašen za 15. oktobar, da bi se smanjila razlika u kašnjenju Julijanske godine za astronomskim merenjima.

Pripremio: P. Videnov

Foto: Petar Videnov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar