a
 

Uz sveće i u tišini protekao protest „Prvi od milon razloga – za Olivera“

Kolonom od Studentskog platoa pred Filozofskim fakultetom, pa do Platoa pred Hramom Svetog Save, Beograđani su obeležili godinu dana od ubistva opozicionog lidera Srba na Kosovu, Olivera Ivanovića.

This image has an empty alt attribute; its file name is 277-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 278-1024x768.jpg

Skup nazvan „Prvi od milion razloga – za Olivera“, počeo je Oliverovim rečima – „Građani su zatrašeni i razumem ih, ali niko nema pravo da svojim strahom ugrozi budućnost ostalih, oduprite se, nas je ipak više”, koje je izgovorio glumac Branislav Trifunović. On je zatim zamolio prisutne da krenu u tišini u memorijalnu šetnju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 279-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 280-1024x768.jpg

Kolona se kretala preko Vasine, Trga Republike, Kolarčeve, Terazija, Kralja Milana, Slavije, Bulevara Oslobođenja, do Platoa pred crkvom Svetskog Save, gde je građane dočekala sa razglasa Dositejeva “Vostani Serbije”.

Građani su u dosta velikom broju i uz prisusvo brojnih novinarskih ekipa sveće zapalili u crkvenoj porti, jer je Hram Svetog Save ostao zaklučan i uz poziv na novi protest u subotu, 19. janura, bez ijednog održanog govora polako napustili Svetosavski plato.

This image has an empty alt attribute; its file name is 281-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 282-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 283-1024x768.jpg

Podsećamo, da su se ovom skupu priključili aktivisti Lokalnog fronta za Kraljevo, koji si prepešačili 200 kilometara, kao i da od ubistva Olivera Ivanovića tačno pre godinu dana nisu poznate ni ubice, ni naraučioci ubistva.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Nebojša Videnov / Rade Moreović

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar