a
 

Protest u Beogradu: Bez pristanka na Vučićeve izbore, opozicija da posluša narod

U Beogradu je održan sedmi protest “Jedan od pet miliona”. Skup je počeo u Vasinoj ulici gde su glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo poručili vlasti da je osnovni zahtev protesta ostavka Aleksandra Vučića, a opoziciji da građani žele vlast koja će biti servis građana.

Trifunović je rekao da se građani na protestu razlikuju od režima, da su slobodni i da nemaju vođu, kao i da se u Srbiji već 30 godina pravda traži na ulici i da ovo mora biti poslednji put ili ona više neće postojati.

Trifunović je takođe pročitao pismo sa zahtevima opoziciji među kojima je najvažniji da posluša narod, da zna da građani ne biraju vlast nego upravu i da građani žele jasan plan, kako bi novu vlast kontrolisati, kao i da to opozicija sve to napiše i potpiše. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 384-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 385-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 386-1024x768.jpg

“Dosta nam je lažnih mesija, vrhovnih komandanata. Hoćemo normalne ljude koji će raditi ono zašto ih plaćamo”, rekao je Trifunović.

On je Vučiću poručio da političko ubistvo Olivera Ivanovića nije incident, a da “mafijašenje i džipovi bez tablica” nisu izbori i da građani ne pristaju na ono što on naziva izborima.

Glumac Nikola Kojo pozvao je Vučića “da abdicira” i da pozove svoje dvorjane da polože oružje i lažne diplome i da im se zbog toga ništa neće desiti, sem lustracije, kao i da je SNS organizovano kriminalno udruženje.

On je rekao i da demonstranti neće gađati Radio-televiziju Srbije (RTS) jajima jer je to njihov javni servis koji plaćaju, a koji je Vučić okupirao.

Kojo je dodao da je Vučić suspendovao pravo i zakone, da hoće da bude institucija, ali da je zaboravio da ga građani plaćaju.

“Ovaj narod ovde i ovaj koji izlazi širom Srbije rešio je da ti kaže da odeš”, rekao je Kojo, a građani su vikali “Odlazi”! 

This image has an empty alt attribute; its file name is 387-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 388-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 389-1024x768.jpg

Građani su potom krenuli prema zgradi “Politike” pa dalje Svetogorskom i Takovskom do RTS-a, gde od očekivanog razgovora sa čelnicima RTS-a nije bilo ništa, pa je uz poruku za ostavkama direktora i glavnog urednika informativnog programa RTS-a, Dragana Bujoševića i Nenada LJ. Stefenaovića pročitano pismo 105 profesora i nastavnika Filozofskog fakulteta u Beogradu koji su pružili podršku protestu.

Protest je završen kod Narodnog pozorišta zakazivanjem novog, a koliko ljudi je bilo utvrdiće nadležni. No dok je čelo kolone bilo kod RTS-a, začelje se još nalazilo kod Doma omladine u Makedonskoj ulici.

Osim u Beogradu, građani su večeras protesovali i u Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Prokuplju, Somboru, Kraljevu, Gornjem Milanovcu i Pirotu.

Slobodan Aleksić

Foto: Insajder / Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar