Rukovodstvo Planinarskog saveza Srbije posetilo Leskovac – Sastanak sa klubovima i društvima juga Srbije

U Leskovcu je 30.januara 2019. godine održan sastanak rukovodstva Planinarskog saveza Srbije i predstavnika klubova i društva sa juga Srbije. Sastanak je inicirao predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić. Odazvali su se predstavnici 13 planinarskih sportskih udruženja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3-1024x768.jpg

Planinarski savez Srbije predstavljali su predsednik, Iso Planić, zamenik predsednika, Dragoslav Gogić, načelnik, Aleksandar Marković i generalni sekretar, Svetlana Veljković.

Pre početka radnog dela sastanka, prisutne je pozdravio i gradonačelnik Leskovca, dr Goran Cvetanović.

Sastanak je sazvan i održan neposredno nakon istupanja Planinarskog kluba „Predejane“ iz članstva u Planinarskom savezu Srbije, čime je nacionalni savez iz svojih redova izgubio najboljeg vodiča svih vremena, Zorana Pavlovića Paću. Ovo, naravno, ne smeta Paći da sa svojom „družinom snova“, sigurnim korakom ide ka osvajanju Akonkagve, najvišeg vrha Južne Amerike, južne polulopte i zapadne polulopte planete Zemlje.

Teme sastanka bile su aktuelna situacija u Planinarskom savezu Srbije i razno. Da je za nacionalni savez nedopustivo da izgubi sportsku i ljudsku veličinu kakav je Paća, ukazali su predstavnici Planinarskog društva „Preslap“ iz Niša, Planinarsko-biciklističkkog kluba „Zmaj sa Radana“ iz Bojnika i Planinarskog kluba „Ruj 1706“ iz Babušnica, koji su i inače imali usaglašene stavove po svakom pitanju koje je otvoreno na sastanku.

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-1024x768.jpg

U diskusiji koju je, posle uvodnog izlaganja, otvorio predsednik Planić, predstavnici planinarskih klubova i društava sa juga Sribje govorili su o problemima koji ih opterećuju u realizaciji svojih programskih aktivnosti. Razmatrano kako postupati prilikom inspekcijskih nadzora, čulo se dosta saveta oko samih stvarnin nadležnosti određenih državnih organa, izneto je dosta saveta i predloga.

Predstavnici Planinarskog društva „Preslap“, Planinarsko-biciklističkog kluba „Zmaj sa Radana“ i Planinarskog kluba „Ruj 1706“, kritikovali su određene odluke, aktivnosti i smernice nacionalnog saveza. Istakli su da je očigledno jug Srbije i dalje zapostavljen od strane Planinarskog saveza Srbije, uprkos velikoj ekspanziji planinarstva u skoro svakoj sredini na jugu, a koja se ogleda u pokretanju i razvoju velikih međunarodnih manifestacija, počev od 2010.godine i prvog međunarodnog uspona na Ruj. Sada se u skoro svakoj opštini na jugu održavaju manifestacije takvog tipa, a planinarska sportska udruženja iz ovih krajeva, samo su simbolično podržana od strane Planinarskog saveza Srbije, a mnogostruko više od lokalnih samouprava, te je ukazano rukovodstvu Saveza da je neophodno da promene i prilagode svoje normativne akte realnoj situaciji na terenu.

Takođe je kritikovan i odnos Planinaskog saveza Srbije prema klasičnom planinarstvu, disciplini koja je sportsko-rekreativnog karaktera, ali koja je osnova za uključenje novih planinara i sportista u aktivno bavljenje planilnarstvom. Umesto toga, Planinarski savez Srbije aktivnije i snažnije podržava pojedine takmičarske discipline, a jedna od njih – „treking liga“, naročito je kritikovana, i iznet je predlog da se ta sportska disciplina priključi Atletskom savezu Srbije, zato što odlazak i boravak u planini nikako ne podrazumeva trčanje uz merenje vremena.

Bilo je reči i o proceduri koju je neophodno ispuniti da bi se stekli uslovi za konkurisanje za sredstva za izgradnju planinarskih domova, što je jako dug i težak put, neizvestan.

I pored prilično oštrih kritika, utisak je da su ovakvi sastanci dobrodošli i da ih treba i ubuduće organizovati. Važno je da su sportski radnici sa juga Srbije, a među njima ima i profesionalaca u državnoj službi i upravljanju projektima, spremni da pomognu Planinarskom savezu Srbije u stručnom pogledu, da se učini sve da se trenutno stanje poboljša, a da se iz kritičkih tonova izrodi zajednička aktivnost, za opšte dobro.

 Miroslav Dokman

Foto: Miroslav Dokman

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar