a
 

Grip uzima žrtve, epidemije ipak nema

Od posledica gripa u Nišu je preminuo 62-godišnji čovek i on je druga žrtva virusa gripa, potvrdio je za RTS direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović.

Dvadesetšestogodišlja devojka, koja je juče preminula, primljena je pre nedelju dana u teškom stanju i odmah priključena na aparat za veštačko disanje ali je uporkos tome i terapiji umrla od teškog oštećenja pluća.

Ona nije bolovala od hroničnih oboljenja, dok ih je šezdesetdvogodišnji Nišlija imao.

Radovanović je naveo i da je u Klinički centar primljeno 25 pacijenata sa juga Srbije – osam na Intenzivnoj klinici, a četiri u staroj zgradi, prostoru koji je potpuno izolovan.

U Srbiji je do 27. januara, prema podacima Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, registrovano 68.516 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, što je 10 odsto više u poređenju sa istim periodom
prethodne sezone.

Kako se navodi na sajtu “Batuta”, registruje se nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa I “ lokalna geografska rasprostranjenost”.

Inače, u Bugarskoj je na snazi stanje epidemije, dok u Srbiji, pošto od gripa do sada nije umrlo više ljudi nego prošle godine, zdravstvene vlasti još ne razmišljaju o proglašenju epidemije.

 Slobodan Aleksić, Beograd (Izvor: Fonet / RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar