Crveni krst Srbije obeležava 143 godine humanitarne delatnosti – U Dimitrovgradu prošle godine krv dalo 315 humanih ljudi

Crveni krst Srbije obeležava 143 godine postojanja i humanitarne delatnosti. Osnovan je 1876. godine na inicijativu vojnog lekara Vladana Đorđevića. Prvobitni naziv ove humanitarne organizacije bio je Srpsko društvo Crvenog krsta, čija je osnovna delatnost u njenim začecima bila pomoć vojnom sanitetu. U prvoj godini postojanja ovo dobrovoljno nacionalno društvo je imalo oko 2000 članova i 35 pododbora. Danas, nakon 143 godine od osnivanja, Crveni krst Srbije broji 183 organizacije u gradovima i opštinama širom zemlje. Njihov cilj je da preventivno deluju i prosvećuju građane u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i unapređuju humanitarne vrednosti u društvu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 75-1.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 76-1.jpg

Dimitrovgradski Crveni Krst je u prošloj godini imao značajan broj aktivnosti. U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša organizovao je 9 akcija dobrovoljnog davanja krvi, na kojima se je odazvalo 315 humanih ljudi. Takođe, predstavnici Crvenog Krsta u Dimitrovgradu dr Nikola Jordanov i Vesna Todorov sredinom juna su uručili priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi na teritoriji opštine, kao i zahvalnice organizacijama i ustanovama koje su pomogle i promovisale akcije dobrovoljnog davanja krvi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 77-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 78-1-1024x683.jpg

U 2018. godini ova opštinska organizacija je podelila oko 500 paketa hrane, higijene i brašna socijalno ugoženim porodicama i samohranim staračkim domaćinstvima na teritoriji opštine Dimitrovgrad.

This image has an empty alt attribute; its file name is 79-1-1024x572.jpg

Takođe, ova nezavisna i dobrovoljna organizacija je zajedno sa Republičkim Crvenim Krstom, a uz podršku opštine Dimitrovgrad i Javnog preduzeća „Komunalac“ omogućila besplatno letovanje u Crnoj Gori za 24 učenika osnovne škole „Hristo Botev“.

 A. Todorov

Foto: Stefan Pavić / Slaviša Milanov / Fejsbuk stranica Crveni Krst Dimitrovgrad

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar