a
 

„Pametnik“ i „Šopsko oro“ u zajedničkom kolu

Zavičajna udruženja „Pametnik“ u Beogradu i „Šopsko oro“ u Pančevu napravili su prvi zvaničan kontakt.

Na sreću on je od samog starta izgubio format zvaničnosti i ličio na nešto sasvim drugo, što najviše podseća na viđenje starih prijatelja, zemljaka i istomišljenika, iako se niko, ni sa kim nije lično poznavao.

Susret u prostorijama domaćina „Šopskog ora“ u Pančevu, počeo je tradicionalnim: „Deka ste be – Tuka smo be! „Na kvo ni čekate. Dal Bog pa če ima nešto“ i onda se postepeno uozbiljivao, dok je „Šopsko oro“ pokazivalo malu, ali sa merom odabranu zbirku etnografskih predmeta iz okoline Caribroda i Bosilegarda i objašnjavalo da se obavezno sakupljaju barem jednom nedeljno, da čak imaju časove bugarskog jezika i kulture i da se na tim sastajanjima prave planovi i donose odluke za sve njihove aktivnosti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 123-1.jpg

Onda su gosti iz „Pametnika“ zamolili da plakate za predstavu “Mali princ“, dečje grupe „ Kamičak“ iz Dimitrovgrada, koja će biti deo „Dana Caribroda u Beogradu“ istaknu na udarnim mestima u Pančevu, na šta su domaćini rekli da već imaju isplanirana mesta za to, i da će se preko društvenih mreža i prijatelja dodatno potruditi da što veći broj Pančevaca sazna za nju.

Dalja priča o Caribrodskoj večeri u Beogradu i Šopskoj u Pančevu, protekla je u međusobnom dopunjavnja i želji da se konretnim potezima pomogne jedno drugom.

Druženje „Pametnika“i udruženja Šopsko oro“ nastavljeno je u staroj pančevačkoj kafani “Evropa”, gde su se čak i članovi tamburaškog orkestra ponašali kao da su predstavnici “Pametnika”, „gazde“ večeri i gde se u srdačnom razgovoru čulo nekoliko interesantnih ideja o međusobnoj saradnji.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Slobodan Aleksić / Bojan Velev

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar