a
 

Dimitrovgrad domaćin okruglog stola „Upotreba tradicionalnih naziva i upis pripadnika nacionalnih manjina u matične knjige“

Оkrugli sto na temu „Upotreba tradicionalnih naziva i upis pripadnika nacionalnih manjina u matične knjige“ biće održan 16. februara u sali za konferencije u hali u Sportskom centru Park u Dimitrovgradu.

U uvodnom izlaganju koje će početi u 10:30 sati govoriće Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad, Radko Vlajkov, ambasador R. Bugarske u Beogradu i Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nakon toga, uslediće diskusija o upotrebi tradicionalnih naziva jedinica lokalne samouprave, naseljenih mesta i drugih geografskih naziva na jeziku nacionalne manjine. Osim predstavnika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, na ovu temu će diskutovati Zoran Đurov, predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad i doc. dr Ana Kočeva sa Instituta za bugarski jezik pri Bugarskoj akademiji nauka.

Završni deo okruglog stola rezervisan je za temu Upis imena i nacionalne pripadnosti pripadnika nacionalnih manjina u matične knjige. Debatu će voditi Angel Josifov, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji, Dejan Milev, član Opštinskog veća opštine Dimitrovgrad, Ana Kočeva i predstavnik resornog ministarstva.
Nakon diskusije i zaključaka, na zgradi opštine Dimitrovgrad biće postavljena tabla sa ćiriličnim natpisom starog imena grada – Caribrod.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar