a
 

Veliko priznanje za dimitrovgradsko pozorište „Hristo Botev“

Povodom Dana državnosti predsednik Srbije Aleksandar Vućić odlikovao je dimitrovgradsko pozorište „ Hristo Botev“ Sretenjskim ordenom drugog stepena.

Na svečanosti u zgradi Predsedništva Srbije odlikovanje je primio Nikolajča Manov, direktor Centra za kulturu u čijem sklopu pozorište radi, a svečanosti je prisustvovao i Delča Gigov, rukovodilac teatra.

Tako se pozorište „Hristo Botev“ našlo u društvu 60 pojedinaca i institucija za koje je predsednik Vućić rekao da su “svojim radom doprineli da Srbija bude bolja i uspešnija”. U ime svih odlikovanih zahvalila se direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, Bojana Borić Brešković.

Pozorište “Hristo Botev” je prva institucija kulture u Dimitrovgradu, osnovana 1888. sa namerom da se svojim radom izbori za otvaranje biblioteke, što se deset godine kasnije i ostavrilo.

I do danas je pozorište “Hristo Botev” ono što širi ime Dimitrovgrada-Caribroda i predstavlja ga u najlepšem svetlu, i što je još važnije Caribrođani ga doživljavaju kao deo sebe.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: Beta / RTS)

Foto:Toni Aleksov

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar